Гласуваха 5 милиона лева на сестрата на Бойко Борисов! След смъртта на баща им, тя е в яростна битка с…

красимира иванова

За NAT технологията се бори д-р Красимира Иванова, сестра на премиера Бойко Борисов

С 5 млн. лв. в следващите 2 години трябва да бъде въведена в България бързата и надеждна NAT технология за тестване на дарената кръв. За изработването на модел и въвеждането на тестовете, за което от години се бори д-р Красимира Иванова, сестра на премиера Бойко Борисов, е предвидена специална научна програма.

За нея през тази година са отделени 3 млн. лева, а за следващата още 2 млн. лв.

Технологията позволява скъсяване на прозоречния период до 3 дена при

заразяване на донора
с ХИВ или хепатит

В проекта ще участват националният кръвен център, медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, центърът по заразни болести, медицинският факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Само за втората половина на тази година е предвидено да бъдат направени по 700 изследвания на кръвни проби за ХИВ 1 и 2, хепатит В и С и сифилис. За следващата година трябва да бъдат направени по 1500 такива изследвания за всеки от вирусите. Това ще се случи в Националния кръвен център, но в периода до 2022 г. трябва да бъде закупена апаратура и за останалите кръвни центрове в страната.

“Този метод е от жизненоважно значение за хората, на които се прелива кръв, и предотвратява всички болести, предавани по кръвен път, като хепатит В, за който има ваксина, и хепатит С, за който ваксина няма и който се обостря до хроничен и до цироза. Кръв се прелива и на бебета, и то все по-често заради раждането на все повече недоносени деца. В момента кръвопреливането не дава никаква сигурност за качеството на кръвта – дали тя е 100% проверена за трансмисивните болести”, обясни през април 2018 г. д-р Красимира Иванова в интервю за “24 часа”. Тя е шеф на отделението по неонатология в Първа АГ болница “Св. София” в столицата.

NAT тестовете дават резултат до три дни дали дарената кръв е заразена или безопасна, обясни тогава д-р Иванова. Сегашните тестове отнемали до 3 месеца.
Тя превръща въвеждането на NAT тестове в България в
лична кауза, след като
бащата д-р Иванова и на
премиера Борисов починал
през 2003 г.
Методи Борисов бил заразен с хепатит С при кръвопреливане.

“Много е тежко да виждаш как един човек, който е бил абсолютно здрав и на когото се налага една стандартна операция, характерна за възрастта му, която обаче налага кръвопреливане, си отива по този абсолютно нелеп начин”, казва д-р Иванова в интервюто си за “24 часа”.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ