Става ужасно в България на Киро! Синът на Христо Бонев фалира, затвори любимо на Пловдив заведение

9

Дотук бяхме, в неделя затваряме. Така жената, която е на смяна в едно от най-добрите кафенета в центъра на Пловдив, съобщи лошата новина. От дни на витрината има надпис „Продава се“.

Заведението, собственост на сина на Христо Бонев Радостин и на съдружника му от Гърция Михалис, просъществува 4 години. Но високите разходи направили бизнесът им невъзможен. 5000 лева бил наемът на малкото помещение, в което дори няма и WC, а месечната сметка за ток е 2500 лева. Към тях се прибавят 3000 лева за заплати на двама души и осигуровки.

А дневният оборот не надвишавал 200-300 лева. Отделно се иска непрекъснато зареждане на стока, която не е евтина, защото се доставя директно от Гърция.

Именно с нея беше прочуто заведението – с гръцките сладкиши като портокалопита, топлите баници със спанак и сирене фета (спанакопита), ядките, соленките, меломакароните. Отделно кафето беше много класно и това превърна балерината Русалия Кирова в постоянен клиент на заведението. Сега тя е тъжна, тъй като всеки ден около 11 часа беше там и се срещаше с приятели. Мястото е удобно – в бившия хотел „България“.

„Ще ми липсва много“, признава Русалия. Освен заради хубавото кафе, ходела и заради сина на Христо Бонев, защото е приятелка с баща му. Там често виждала почетния консул на Италия Джузепе Де Фраческо, който не пропускал да я почерпи.

„Скоро по едно и също време се засякохме с него, с колоритния ресторантьор Янис Хадзигеоргиу и д-р Константин Зисов. Тримата се надпреварваха кой да ме черпи. Казвам им: „Чакайте, бе! Мога сама да си го платя. При това ползвам отстъпка като почетен клиент“, разказа със смях съпругата на ДиКиро.

Именно в това кафене завързала приятелство с латвийката Вика, която често сядала там. Тя живее в емблематичната къща с кулата над Античния театър, където навремето се снима филмът „Клиника на третия етаж“. Съпругът на Вика бил американец и той идвал също в заведението. В гръцкото кафене Русалия се запознала и с двама симпатични съпрузи – пловдивчанка и италианец, и всеки ден заедно обменяли по някоя приказка.

„Вече не зная къде ще ходя. Не искам да посещавам заведения с много народ. А това беше мъничко, кокетно в идеалния център на Пловдив“, казва Русалия.

Съдружникът на Радостин Бонев Михалис се прибирал в Гърция. „Наистина няма работа, а разходите са непосилни“, призна пред „24 часа“ Радостин. Казва, че има вероятност да преместят заведението, ако намерят по-подходящо място с поносим наем.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ