В държавата на Киро е така: Опитаха да откраднат къщата на президента Първанов по схемата „Спецов“

Георги Първанов, Румен Петкв

Жертва на нагла измама се оказал бившият президент Георги Първанов. Изпечен лъжец се опитал да го лиши от потомствената му в къща в Перник, където е раснал заедно с родителите си.
Майката и бащата на Първанов отдавна са покойници, а през голямата част от времето през годината къщата им е безстопанствена. Въпреки това бившият държавен глава не е обявил сантименталния за него имот за продан, а гледал възможно най-често да го посещава. „Аз редовно ходя в родната си къща в Перник, поне един-два пъти месечно, грижа се за градината. Миналата година си отивам и гледам, на вратата е лепнато листче от съдия-изпълнител. Аз малко съм изгубил инстинкта си за самосъхранение, не му обърнах внимание. Прибрах го в портфейла си и толкоз.

След 20 дни обаче отново имаше залепена бележка от съдия-изпълнител, пишеше, че това е последно предупреждение, ако не, ще има санкции, тоест ще ми вземат къщата. Като един добър и съвестен гражданин отидох в кантората, питам, кажете какво е станало, бях много учуден. Оказа се, че някакъв измамник, Иван Петров, да речем, е регистрирал фирма, но на моя адрес в Перник, направил каквото можал, завлякъл държавата. Та аз трябваше да доказвам, че на този адрес няма такъв човек и такава фирма“, ожали се Първанов.

При него ситуацията се разплела по-лесно заради позицията му в обществото. „Казвам на съдия-изпълнителите, хайде, вие мен ме познавате, ами ако е някой човек, когото не познавате, той как ще се оправи?“, възмущава се бившият президент. Ако не наобикалял имота си, най-вероятно щял да разбере, че е обявен за продажба на публичен търг едва когато процедурата вече била задействана.

Първанов и съпругата му Зорка и към момента обитават столичния си апартамент след двата мандата на „Дондуков“ 2, по време на които живееха в правителствената вила „Калина“ в резиденция „Бояна“. Когато майката на Първанов овдовя, тя продължи сама да стопанисва къщата им в Перник. Отказваше да се премести в София, но в крайна сметка по неволя ѝ се наложи, защото малко преди да си отиде от този свят, получи инсулт и не можеше да се грижи за себе си сама.
Преди с мъжа ѝ Седефчо да се нанесат в дома си в пернишкия квартал „Рудничар“, живеели в махала, скрита в нивите на близкото до Перник село Косача. Там обаче селската им къща от десетилетия насам била почти разрушена, но шепата възрастни жители на селцето знаели, че именно там е проплакал един от президентите на България, и я показвали на всеки преминаващ през Косача като исторически обект.

ВЕСТНИК РЕТРО



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ