Екс-премиерът на Слави пробва преврат, екипът й заплашва и обижда, за да вземе властта

7 Dni Bulgaria16.01.2022
payimage-486158

Българският шахмат остана без председател, след като на общото събрание в Пловдив бе взето решиние всичко да се отложи за 26 февруари.

„До избор на председател на БФШ 1928 на 15 януари в град Пловдив не се стигна. Причината – подмолни методи и липса на желание за шахматно обединение от страна на една от кандидатките за поста и нейния екип. Сагата продължава на 26 февруари 2022 г. Искрено се надявам, че здравият разум и желанието за добре управлявана, финансирана и обединена шахматна общност ще надделее!”.

Това написа във фейсбук Васил Антонов, бивш депутат, организатор на шахматни турнири, един от кандидатите да оглави федерацията, в конкуренция с шампионката Антоанета Стефанова, бивш депутат, номинирана от “Има такъв народ” за премиер през 2020 година.

„Имаше очаквания то да стане обединително за различните фракции сред шахматната общественост, но ефектът бе обратен. Още при регистрацията на клубовете, имащи право да гласуват, беше направен опит за манипулация от страна на управляващите Федерацията в момента. На няколко клуба бе отказана регистрация с неправомерни аргументи. Назначената мандатна комисия бе видимо правно некомпетентна и под диктовка от наети от организаторите юристи с действията си доведе събранието до ръба на срив, преди да е започнало. Вместо в 13 ч началото бе дадено с три часа закъснение. Въпреки оказан натиск и недопуснати делегати екипът на Васил Антонов положи огромни усилия с цената на взаимен компромис събранието все пак да се проведе. Преговорите по негова инициатива с цел постигане на обединително проекторешение в интерес на българския шахмат не доведоха до успех. Те бяха бламирани поради личните амбиции на другата страна в стремежа към еднолично управление. Обособените две крила, водени от Антоанета Стефанова и Васил Антонов, влязоха в остри процедурни спорове. След констатирани несъответствия между реалния брой делегати в залата и тези в доклада на Мандатната комисия се наложиха неколкократни проверки на кворума. Без да има необходимите за това гласове (23 от 47), беше избран водещ на събранието от страна на привържениците на Антоанета Стефанова. Стилът на водене на събранието, изобилстващ с агресия и достигащ до персонални заплахи, създаде обективна невъзможност за нормална работа. Опитът за постигане на обединение бе целенасочено бламиран от групата деятели и юристи от близкото обкръжение на шампионката. В тази обстановка поддръжниците на обединението нямаха друг изход освен да отложат намеренията си. Предложено и гласувано бе решение за отлагане на събранието за 26 февруари. Оставаме с надеждата, че тогава феърплеят ще вземе връх над егото и личните амбиции в името на българския шахмат“, написа Петьо Маринов, председател на шахматен клуб.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ