Дясната ръка на Слави: От „Възраждане“ са за психиатър. Българите толква оглупя, че не иска умен човек начело

7 Dni Bulgaria16.01.2022
Слави Трифонов, Иво Сиромахов

Кой как се е припознал в книгата ми …, ако съм искал, щях да звънна Луна, коментира шоуменът и сценаристът Иво Сиромахов в предаването „На фокус“ на Нова тв. Според него България следва тренда в политиката да влизат хора като Борис Джонсън, Доналд Тръмп, които идват извън политическите среди и имат рецепти за всичко.

„Това е лековато, несериозно отношение към управлението, но го виждаме постоянно – обясни Сиромахов. – Тази седмица едни хора, избрани за депутати, щурмуваха парламента. Да атакуваш мястото, където работиш, това е заболяване, психически проблем.

Със социалните мрежи хората дават воля на глупостта си, събират лайкове и това им дава самочувствие, че не са толкова глупави. Паметникът на българската глупост го виждаме всеки ден в социалните медии, като гледам на какво базово ниво е масовата неграмотност, как лесно се доверяват на всякакви шарлатани, астролози, баячки, как няма елементарно критично мислено в голямо част от обществото – елементарна способност да се различава истината от лъжата, ни чака едно доста тревожно бъдеще.

Социалните медии са компас, ориентир, аз черпя оттам много сюжети, трябва да заложим повече на образованието, на възпитанието, от малки децата да ги научим сериозни критерии как да възприемат информацията, ти трябва да се бориш с невежеството на хората, приемащи фалшивите новини за истински.“

Основното качество на един политик е да носи на резил, посочи Сиромахов. Според него PR-ите им казват едни и същи неща: усмихвай се и не говори за ваксините.

„Избирателите искат да виждат в политиката хора като тях, те не искат да виждат по-умни и по-образовани – обясни сценаристът. – Те предпочитат някой, който е по-глуповат, затова не съм оптимист. Ако избирателите не искат да са началници на избраниците си, а предпочитат да са аморфна маса, която чака падарят да я подкара с гегата, нищо добро няма да ни се случи.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ