Той взриви половин България с гостуването си в „Нова Нюз“ за цените на лекарствата

1

„Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти – той отразява инфлацията“. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ по Нова Нюз председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Най-голям скок в цените ще има при лекарствата, които се продават без лекарско предписание. „Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените“, обясни Костов.

Той съобщи, че проблемът с недостига на лекарства се увеличава. „Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди – само за специфични случаи, като например тези за астма“, обясни той.

Самият той платил над 30 000 лева повече за ток в сравнение с миналата година за аптеките си. „Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша“, изясни фармацевтът.

Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. „В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.“, посочи Николай Костов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ