Транспортният министър получил инфаркт, спешно влязъл да се лекувал в манастир

7 Dni Bulgaria17.01.2022
payimage-513443

Транспортният министър Николай Събев е най-ексцентричният в кабинета на Кирил Петков. Шефът на „Еконт“ е единственият будист в МС и всеки ден може да бъде забелязан да отива на работа, държейки броеница в ръка.

Всъщност 62-годишният Събев се обърнал към будизма преди 14 години, когато бил на 48.

Причината била инфаркт, който го покосил изненадващо. Преди това милионерът вдигал кръвно, имал серия от здравословни проблеми и гълтал шепа хапчета всеки ден, но решил да промени фисолофията си на живот, за да укрепне физически.

„В един момент, в който нещата станаха много критични от гледна точка на здравето ми, от гледна точка на това, че започнах да се уморявам лесно и да не съм така производителен, реших да се променя. Не може на 48 години, когато си в силата си, да не може да я използваш тази сила. Започнах да проверявам всички възможности за развитие. Дори отидох в един манастир, седем дни бях там, наблюдавах монасите. В Кипиловския край Кюстендил. Моите приятели ми посочиха място, където хората казват това, което вършат, а не обратното. Исках да разбера доколко религията може да ми даде отговор на моите въпроси. Бях там и просто наблюдавах. Освен че осем часа се молеха, още толкова работеха сериозно“, обяснява Събев за трансформацията си.

Постепенно обаче се увлякъл по източната религия, стигнал до медитацията и започнал да изповядва будизма. Дори през 2008 г. решил в родния си Русе да създаде център за будисти. Справка в интернет показва, че той съществува и до ден днешен. „Буда хаус“ на Събев е представен като медитационен център на Диамантения път на будизма, линията Карма Кагю. Твърди се, че в центъра желаещите могат да се срещнат с автентични будистки учения от времената на Буда Шакямуни, запазени благодарение на неговите ученици. Медитации се провеждали всеки понеделник, вторник, четвъртък и петък и били безплатни. Освен това имало и ресторант.

ВЕСТНИК РЕТРО



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ