Спецов раздал 32 млн. лева на хората си! Защото стиснали за гушата тези, дето не мамят като… Спецов

7 Dni Bulgaria17.01.2022
5

Чакайте сега да видя дали разбирам правилно. НАП е Национална агенция по приходите, нали така? Тоест, нейната основна функция е да прибере във фиска дължимите от всеки български данъкоплатец суми. Тя не създава принадена стойност, няма принос към брутния вътрешен продукт. Просто взема част от парите на тези, които реално работят, за да може държавата да функционира правилно. Поне на теория. Дотук добре. Така се прави навсякъде по света. Нали само смъртта и данъците били неизбежни? Нека, щом е за общото благо…

През миналата година НАП отчете рекордно високи приходи и това бе подобаващо отразено по обичайно заподозрените медии. Няма как ръстът да е заради това, че бизнесът просперира драстично. Пандемии, затваряния, инфлация, фалити… Всички знаем каква е ситуацията. Значи е логично просто служителите на Националната агенция по приходите да са започнали да работят по-добре и това да е причината за над трите милиарда събираемост в повече спрямо предходната година. И това е добре. Поне така изглежда. Но с добре-то дотук.

Благодарение на усилията на разследващи журналисти, директорът на НАП Румен Спецов беше уличен, че преди години е продал фирмата си „Гранекс трейдър“ с милион и половина задължения. Старата схема с труднооткриваемия полубездомен президент на фирма с огромни задължения. Положиха се доста усилия, за да се покрие скандала, проверките и разследванията на институциите за пореден път не доведоха до реален резултат, но това не променя факта, че Румен Спецов черно на бяло се е възползвал от една от най-емблематичните за тъмните години на Прехода (които за съжаление продължават) схеми за натрупване на дългове и магическото освобождаване от тях.

Разбира се, във всяка нормална страна подобна афера би била достатъчна, за да не може господин Спецов никога повече да заема каквато и да било отговорна държавна длъжност, но надали е нужно да уточняваме, че България не е нормална страна. Той не само все още е директор на НАП.

Благодарение на усилията на гражданско сдружение, което отдавна е известно с ролята си в преследването на нередности по високите етажи на властта, стана ясно, че за същата тази 2021-а, през която пое агенцията и през която лъсна сделката за прехвърляне на фирма, която е сключил с клошар, Румен Спецов е раздал повече от щедри бонуси на служителите НАП. И което е по-важното – на самия себе си.

Честно казано, не знам на какво се базира и как работи бонусната система на държавните учреждения. Надали някой знае това в детайли. Колкото по-държавно, толкова по-непрозрачно. Но от чисто човешка гледна точка ми се струва някак неморално да раздадеш близо 32 милиона лева бонуси на служителите на НАП, от които само на Централното управление на агенцията се падат десет милиона и половина.

За никого не е тайна, че честен бизнес в България се прави трудно, а през последните години това е почти невъзможно. Дали заслугите на служителите на приходната агенция са толкова големи, че някой дребен производител, който работи денонощно, за да оцелее и да изкара пари и за себе си, и за заплати, а и за държавния бюджет, намира за справедливо да стяга коланите до безкрайност, докато в НАП се раздават десетки милиони левове бонуси? Най-вероятно не, но справедливостта така или иначе е относително понятие.

Едни работят, други събират парите и ги разпределят както преценят. Това не е от днес и за съжаление няма да приключи утре.

Не е относителен обаче един друг факт. След като БОЕЦ са достигнали до информацията за раздадените бонуси в НАП, директорът на агенцията е отказал да даде конкретни данни за бонусите, които е получил самият той. Като причина за отказа си Румен Спецов изтъква, че става въпрос за „лични данни“. Това вече е висша форма на наглост.

„Продаваш“ фирма с милион и половина задължения на някой си маргинализиран човечец, за да не платиш дължимото самият ти. Въпреки че постъпката ти става обществено достояние, невъзмутимо оставаш на най-високия пост в структурата на приходната система в страната.

Раздаваш щедро бонуси от парите на тези, които за разлика от теб не са „продали“ задлъжнелите си фирми на клошари, а си плащат данъците. И, за капак на всичко, не само възнаграждаваш и своя незаменим труд с бонуси, но и отказваш да кажеш на тези, чиито пари си си дал сам на себе си, колко отгоре на заплатата ти им струва удоволствието да те имат за шеф на НАП.

Наистина много специално отношение имате към себе си, господин Спецов! Питам се какво ли отношение би имало едно будно гражданско общество в страна с развита правосъдна система към вас…

СТОЯН НИКОЛОВ – ТУРЛАКА



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ