Престъпник от Кипър завъртя у нас далавера за милиони с имоти в Каварна и Шабла

Арест

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на кипърския гражданин Георгиос М. на властите в Кипър за водени срещу него наказателни производства за 10 престъпления. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Кипър въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 26.07.2018 г. от Окръжен съд – Никозия.

Според съдържанието на ЕЗА, причина за издирването на 58-годишния мъж са извършени 10 престъпления: заговор за извършване на престъпление, вземане на пари с фалшив претекст, кражба от представител, измама при продажба, измамна сделка с недвижими имоти, фалшифициране, издаване на чекове без покритие, разполагане с фалшив документ и легализиране на приходи от незаконна дейност. Според наказателния кодекс на Кипър максималното наказание за тези престъпления е до 14г. „лишаване от свобода“. Част от деянията са наказуеми и според българското законодателство.

Обявеният за издирване мъж е бил задържан на 14 август 2018г. в I РПУ-Варна.

Според обвинението на кипърските власти през периода 2008-2016г., в качеството си на собственик на фирма за покупко-продажба на недвижими имоти, придобил чрез измама сумата от  914 280 евро. Извършеното е във вреда на пет кипърски граждани. Обвиненият заявявал на потенциалните купувачи, че притежавал изгодни имоти за продан в България – Каварна и Шабла. След като получил сумата, издирваният обещал на купувачите, че на по-късен етап ще им издаде документи за собственост върху имотите, които така и не издал. В друг случай издирваният получил сума пари срещу обещанието, че ще съдейства на жертвите при инвестирането им в имоти на територията на България. След време обаче станало ясно, че сумата не била инвестирана, a Георгиос дал обещание да върне предоставената му сума. Парите така и не били върнати. На други жертви издирваният издал 15 чека за покриване на дълговете, но чековете били от закрита банкова сметка.

Днес съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Георгиос М. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на кипърските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ