Много важно за всички които ще се пенсионират! Задължителният стаж отпада – интересуват ги парите които сме внасяли…

money-levove2

Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне. Вместо това би било по-справедливо да се отчита колко си внесъл, тоест колкото си внесъл, толкова да ти дължи пенсионния фонд. Това каза пред България он ер икономистът Георги Вулджев по отношениe на втората пенсия.

Той допълни още, че цялата пенсионна система трябва да се реформира и преразгледа, за да може българите да получават по-справедливи пенсии.

„За трета поредна година се очертаваме да имаме бюджетен излишък. В този ред на мисли трябва да се мисли в дългосрочен план, да се спестяват тези пари в случаи на кризи, а не просто да се харчат за други разходи“, добави Вулджев.

Финансистът Мика Зайкова от своя страна коментира, че когато вноските ти са малки, е нормално и пенсията, която взимаш, да е малка.

,,Между 2000 и 2010 година се намалиха осигурителните вноски, за да стимулираме бизнеса. Така че когато вноската е малка, и пенсията ще ти е малка. Изглежда, че пенсионната ни система  е направена така, за да получаваме мизерни пенсии“, обясни Зайкова.

Накрая тя заяви, че в т.нар. Сребърен фонд към днешна дата има около 3 милиарда лева, вместо предвидените 15 милиарда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ