Убиха с двуцевка за глигани бащата на ММА боевете в България

31

а 14 януари 2015-а спортистът и бизнесмен Димитър Стоянов –  Лудия се прибира в дома си до парк „Лаута“, когато изведнъж отекват изстрели. Първият не успява да събори здравия мъжага, но следващите се оказват фатални. Стоянов е мъртъв, а килърите бягат. Преди седмица се навършиха 7 години от екзекуцията, а убийците все още не са открити.

Димитър Стоянов навлиза в спорта с бокса. Талантът му си проличава в турнирите за аматьори в Слънчев бряг, където се състезава в категория до 91 кг. На ринга е безразсъдно смел, независимо кой е насреща. Това е и причината да му бъде лепнат прякорът Лудия. Изправял се е на ринга и срещу Кубрат Пулев и дори го е победил. Биографията му продължава с участието на ММА боеве, като Димитър Стоянов е един от първите у нас, които организират и внедряват подобни зрелищни битки в Пловдив.

Арена на схватките, които са максимално близки до уличния бой, са палатите в панаира. Самият Стоянов влиза в битки с вече известни майстори на бойните спортове.

В младежките си години той е охранител в най-вървежните нощни клубове в града под тепетата. Така си създава контакти със знакови фигури от родния ъндърграунд. След като спира да се бие, Стоянов преминава в друг бизнес. Отваря заложна къща в „Тракия“ и започва да дава пари назаем срещу лихва. Въпреки промяната не зарязва спорта. Всекидневно тренира и поддържа фигурата си, става зам.-шеф на Федерацията по шу-ту. Създава семейство с топманекенката Роси Черногорова. Раждат им се две деца –  син Атанас и дъщеря Даяна. Според комшии Митьо Лудия бил грижовен баща и предан съпруг. Семейството живеело охолно и поддържало добри отношения с всички от кооперацията.

14 януари 2015 година обаче преобръща завинаги живота на близките на Стоянов. Както всеки ден, той тренира във фитнеса. Там е заедно със съпругата си. Вечерта има среща. Всичко преминава нормално. На метри от блока в парк „Лаута“, в който Стоянов живее, го очакват килъри. Часът е около 19.30. Спортистът се прибира към модерната сграда срещу картинг пистата.  Килърите го дебнат в мрака, скрити в парка. За екзекуцията са подготвили пушка двуцевка за едър дивеч, 12-и калибър. Лудият вече е на метри от входа на жилището си, когато проехтяват изстрели. Първият не успява да повали мускулестия и едър мъж, но следващите попадат в гърдите и в шията. Стоянов пада на земята. Екзекуцията приключва за секунди. Убийците се оттеглят с мръсна газ с „Ауди А4“.  Клиентите на близкия италиански ресторант първоначално не реагират, тъй като помислили, че става въпрос за гърмежи от пирати. Тези обаче, които са били на първия етаж и случайни минувачи, ясно различават изстрели. Свидетел незабавно набира тел. 112 и съобщава за убийството. Сигналът в полицията е получен 5 минути след екзекуцията. Пред дома на Стоянов почернява от разследващи. Пристигналите на място медици действат светкавично, но въпреки положените усилия простреляният спортист няма шанс да бъде спасен.

Униформените бързо отцепват целия район „Тракия“, но килърите вече са далеч. Рано сутринта на следващия ден се извършва втори оглед на местопрестъплението. Там полицаите съобщават, че малко след полунощ е открит опожарен автомобил в покрайнините на парка. Колата е била залята със запалителна течност, след което й е драсната клечката, за да бъдат заличени всички следи. Според разследващите возилото с марка „Ауди“ е откраднато от Благоевград, за да бъде използвано от убийците да напуснат максимално бързо мястото на убийството. Работи се по две версии относно това  откъде е стреляно. Според едната престъпниците дебнели от колата и стреляли през отворен прозорец. Според втората пък килърът е излязъл от мрака и се е приближил, за да е сигурен, че няма да пропусне целта, после се качил в колата, а съучастникът му е настъпил газта. Според разследващите убийците са били запознати детайлно с навиците на Митьо Лудия и вероятно дълго време са го следили.

“Трябва да знаем всичко за него – кои са приятелите и враговете му, какви приходи е имал, с какво се е занимавал. Издирваме очевидци на престъплението. Вече са разпитани някои свидетели”, казва часове след убийството шефът на Криминална полиция в Пловдив комисар Николай Кирков. Проверяват се слуховете, че е давал пари назаем срещу високи лихви. Една от версиите е, че е ликвидиран от длъжник, който не е могъл да върне голяма сума. Работи се и по хипотеза, че убийството е поръчано от хора от ъндърграунда.

Въпреки заявленията на властите тогава, че извършителите и поръчителите на покушението ще бъдат открити скоро, и до ден днешен няма развръзка по случая. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви през февруари 2016 г., че службите знаят много неща за извършителите на екзекуцията. Сред версиите, които се проверяваха, имаше предположения за убийство заради дадени назаем пари, заради замесването на Лудия в нечисти сделки с алкохол,  както и че е преметнал мафията с тир с контрабандни цигари. Факт е обаче, че и до днес убийството не е разкрито. Шансовете за това намаляват допълнително, след като в началото на 2016-а по време на протестите на униформените оставки хвърля цялата група „Тежки престъпления” в пловдивската полиция. Така след месеци полицейски труд и нито следа от извършителите разследването започва да буксува и преминава в графа „студени досиета“.

Убийството на ММА боеца предизвика много коментари във Фейсбук. “Не ми е споделял да е заплашван и да се страхува за живота си”, заяви след убийството фронтменът на рокгрупа “Ренегат” Константин Кацаров, приятел на Димитър Стоянов. Близки на майстора по бойни изкуства пък го описват като добър и щедър човек. “Беше коректен както в спорта, така и в бизнеса. Прякора Лудия си заслужи със смелостта, с която влизаше в битките със съперниците”, коментират негови приятели от бойните изкуства.

Съпругата зарязва модата заради него

Роси Черногорова е една от най-красивите български моделки от близкото минало. Синеоката красавица е работила с повечето български дизайнери, лицето й се появява и в много реклами. Заради изваяната  фигура често позира, представяйки бельо. Няколко години Черногорова работи като модел и в чужбина. Супер успешната си кариера прекъсва заради Димитър Стоянов. Той е причината популярната манекенка да напусне дома си в София, където е родена, и да се премести в Пловдив. През 2008 г. се ражда синът им Наско. През 2010 г. Роси става майка и на дъщеричка, която със съпруга си кръщават Даяна. Скрила се от светлините на прожекторите, Роси успява да опази в тайна и двете си бременности почти до последните месеци. В малкото интервюта, които дава, след като се отдава на майчинството, тя признава, че заради семейството си е сложила край на модата. Твърди, че децата и мъжът до нея са най-важното и красиво нещо в живота й.

Екзекуцията напомня на тази на Оги Лудия

След убийството на Димитър Стоянов опитни криминалисти в Пловдив коментират, че такова показно убийство не е имало в последните 7 г. Според тях то много прилича на екзекуцията на търговеца Огнян Харизанов. Той беше застрелян на 17 август 2007 г. на вилата си в местността Студенец край Пловдив. Килърът е използвал ловна пушка. Същото оръжие със същите сачми е държал и човекът, натиснал спусъка срещу Димитър Стоянов. И Харизанов е имал прякор Лудия заради буйния си нрав. Поддържал е връзки с подземния свят. Предполага се, че се е занимавал с наркотици. Той беше убит пред очите на съпругата си и 13-годишния им син. Едва миналата година полицията стигна до физическия извършител – наркодилъра Божидар Атанасов. На него се приписва и екзекуцията на митничаря Георги Дребчев, убит на 13 юни 1999 г. пред блока си в пловдивския район “Тракия”.

МАРИЦА

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ