Нападнат с шокиращ разказ за Диан, който наряза дете в заведение: „Извади нож, изскочи от колата и…”

Прободе с нож

42-годишният Диан Станков, който наръга с нож малко дете на ул. „Вълшебен извор“ в Девня, не посяга за пръв път на човек, пише „Девня нюз“. Това не е първото посегателство с хладно оръжие на психично болния мъж, разказа неговият съгражданин Юлиадин Маринов, който в средата на юни, навръх мюсюлманския празник Рамазан Байрам, се е разминал на косъм от смъртта.

Оказва се, че тъй както е развил психическо заболяване, а и има проблеми със слуха, Диан Станков е правоспособен шофьор и си кара колата на воля по девненските улици. Това е поредният пропуск в законодателството, който връзва ръцете на правоохранителните органи да действат според обществените очаквания. Засега обаче няма данни 42-годишният душевно болен мъж да е получавал агресивни пристъпи зад волана.

На 15 юни, няколко дни след като излязъл от психиатрията, Диан позвънил по телефона на своя приятел Юлиадин и му предложил да отидат до мотопистата край Девня, за да му даде да покара колата. 20-годишният младеж не се поколебал, защото шофирането му е тръпка, но все още няма нито книжка, нито кола.

„Уговорихме се да се видим на кафе-машината на ул. „Просвета“. Беше късният следобед, около 18 часа. Оттам с неговия „Опел“ потеглихме към мотопистата. В един момент пристигнахме, той пи една енергийна напитка и започна да трепери, после сви един джойнт (цигара с марихуана – бел. ред.) и дръпна няколко пъти. Аз отворих вратата, за да си сменим местата, излязох навън и стигнах до шофьорското място. Тогава той извади нож, който не бих определил като джобно ножче, изскочи от колата и замахна към мен“, разказа Юлиадин.

Младежът много се изплашил и тръгнал да бяга накъдето му видят очите. „Гони ме с ножа из цялата гора, след което се отказа, а аз се озовах на пътя. Тръгнах да вървя пеша към Девня и след 50-100 метра намерих телефона си, който бе останал в колата, разглобен на пътя“, спомня си Юлиадин.

Младежът веднага подал жалба в полицията, впоследствие наел и двама адвокати, но се оказало, че Диан не може да бъде подведен под наказателна отговорност, защото е освидетелстван като психично болен. Сега той отново е настанен в специализирано лечебно заведение, но по закон най-много след 6 месеца, и то ако разследващите са преценили, че по случая с детето на ул. „Вълшебен извор“ е извършен опит за убийство, Диан ще бъде изписан и отново ще се прибере в Девня.

„За съжаление няма никаква гаранция, че психическото му заболяване няма да се обостри под влияние на наркотици, алкохол или други фактори, които да отключат пак нагона му да убива. Говорим за един много сериозен проблем в нашата държава, който бихме определили като „бомба със закъснител“, която може да се „взриви“ навсякъде и по всяко време“, коментираха случая юристи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ