Асен Василев подпали чергата на четворната коалиция, Слави и Христо Иванов са против него

румен радев, кирил петков, христо иванов, асен василев

Първи тежък спор се заформи в управляващата коалиция, а искрата за него се оказа част от предложения от финансовия министър Асен Василев проектобюджет за 2022 г.

Максималният осигурителен доход да се вдигне от 3000 на 3400 лв. още от 1 април, предлага вицепремиерът. Такова увеличение бе предвидено в коалиционното споразумение на четворната коалиция, но срокът за въвеждането му бе 1 юли, и то след като бъде направен анализ.

“Има такъв народ” и “Демократична България” са готови да бламират бюджета, предложен от Василев, при гласуването в парламента, заради увеличението на максималния осигурителен доход. Според двете партии, които още в преговорите се обявиха против увеличението, така ще бъде ударен IT секторът, тъй като там

средните заплати минават 4000 лв.

Самият Асен Василев е определял подобни твърдения като неверни.

От формацията на Христо Иванов още по време на преговорите за формиране на коалиция се обявиха против идеята и продължават да са на тази позиция, заявиха пред “24 часа” от ДБ. От формацията припомниха, че уговорката между коалиционните партньори е увеличението на максималния осигурителен доход да бъде направено от 1 юли с предвижданата актуализация на бюджета.

През декември съпредседателят на ДБ Христо Иванов, настоящият министър на електронното управление Божидар Божанов и депутатът Ивайло Мирчев се срещнаха с представители на асоциациите от IT сектора. СНИМКА: Фейсбук

Дотогава трябва финансовите експерти от партиите да направят редица срещи с браншовите организации, за да се чуе тяхното мнение. През декември от ДБ поеха ангажимент пред IT сектора увеличението да стане след разговор със софтуерните компании у нас.

От ИТН също са против покачване на осигурителния праг. Личното си несъгласие изказа финансистът на партията и шеф на финансовата комисия в парламента Любомир Каримански.

“Започнахме този спор още преди 2 месеца на коалиционните съвети за правителство. Смятам, че можем и сега да водим този спор с повече аргументи, с повече примери, дори с повече разчети дали има полза от това вдигане на прага и този ефект какъв ще бъде”, заяви Каримански в “120 минути” по Би Ти Ви.

Той очаквал, че Асен Василев може да бъде разубеден, а като аргументи изтъкна възможността част от светлия бизнес да мине в сивия сектор, а някои компании да се преместят в наши сеседки.

“У нас не е вдиган от много години осигурителният праг, но за това е необходимо да имаме една последователна политика. И да имаме политика, която съответства на това как приходите растат и на това как този осигурителен праг расте, но и как може да обезпечава младите хора, за да са спокойни един ден за своите старини”, каза още Каримански, като обясни, че е неизбежно повишаването на максималния осигурителен доход.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ