Бойко Борисов избухна и това накара Кирил Петков и Румен Радев да си ги премерят! Съветите…

бойко борисов

Премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета за сигурност към Министерски съвет. Това стана час, след като лидерът на опозицията Бойко Борисов призова да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност към президента. Засега не е ясно, дали Кирил Петков иска просто бързо да обсъди с министрите от управляващата коалиция позицията на България по задълбочаващия се конфликт между НАТО и Русия по линия на Украйна или просто вече е в състезателен режим с президента Радев.

Петков поема огромен риск със светкавичната си реакция, която ще разпали поне две огнища на напрежение по отношение на международната политика на България, около която и без това е горещо. Първо – в затвореното заседание на Съвета по сигурност в МС няма да участват представители на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС. Това ще даде аргументи за остриетата на двете партии да обвинят премиера и партньорите му в управлението в задкулисни действия и опит да се скрие нещо от обществото. Второ – възниква въпросът, защо Петков бърза и дали това не е първи знак за разнобой между него и президента Радев. Такива сигнали вече има по линия на кадруването във важни държавни ведомства и институции. В този процес новите силни на „Дондуков” демонстрират бърза еманципация от „Дондуков” 2, пише „Марица“.

Като цяло съществуването на два отделни съвета за сигурност е странно, като се има предвид, че функциите им се препокриват и са предимно консултативни. Разликата е, че този към МС е постоянно действащ, а „президентският” се свиква от държавния глава в редовен /на всеки 3 месеца/ или извънреден порядък.

Експертите по външна политика са единодушни, че в ситуации като днешната с напрежението между НАТО и Русия е по-добре да заседава органът с по-широко представителство, за да няма различни коментари и разнобой в българската позиция по подобен сложен въпрос.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ