Скандален случай! Майка на дете с аутизъм поиска да отложи имунизация, но…

Boy and vaccine syringe

Административния съд във Варна определи като нищожно решение на Областна специализирана комисия към РЗИ, отказващо отлагане на задължителните имунизации на дете. Произнасянето на магистратите е по жалба на майката на детето. Тя оспорва решението на здравния орган, с което е постановено провеждането на задължителните имунизации за възрастта и реимунизации по индивидуална схема.

Настойникът изтъква, че не са изложени съображения за постановения отказ за отлагане на имунизациите. Освен това счита, че решението на комисията е взето при незаконен състав. Майката посочва, че органът не е направил преценка за необходимостта от отлагане на имунизацията, предвид диагнозата детски аутизъм.

От РЗИ посочват, че по правилата за имунизациите в страната въпросната диагноза не е включена в медицинските противопоказания за имунизациите съгласно Имунизационния календар.

Майката е изпратила своето искане за отлагане на имунизациите за повече от 3 месеца през март 2018-та. Няколко дни след молбата й комисията се събира, за да вземе решение. Съдът обаче установява, че не е спазено изискване и комисията не е заседавала в пълния състав, определен от директора на РЗИ-Варна. Освен това в състава не е взел участие невролог, както е по изискване. Това означава, че липсва компетентност на колективния административен орган.

Съдът констатира още, че при издаване на решението не са изложени никакви фактически и/или правни основания за постановения отказ.

„Липсата на мотиви препятства преценката за законосъобразност на акта и извършване на съответната проверка за неговата правилност. В случая става въпрос и за здравето на малолетно лице, като предотвратяването на риска от постваксинални усложнения и задълбочаване на заболяването е особено съществено. Дебатът „за и против ваксините“ е открит в обществото и създава предпоставки за възникване на съмнения от ползата на ваксините, съответно и такива за разпространението на инфекциозни болести, поради самоволен отказ от поставянето им. Именно поради това в задължение на компетентните органи, на които е възложена преценката за отлагането на ваксинацията, е да изложат ясни и обосновани мотиви , за необходимостта от ваксинация и липсата на противопоказания за всеки конкретен случай. Това не е сторено и съдът не може да прецени дали в настоящата хипотеза и при съответното заболяване на детето, съществува риск от ваксинация или същата е необходима.“, се казва още в съдебното решение.

В крайна сметка оспореното решение е счетено за нищожен административен акт, като издаден от некомпетентен орган при липса на кворум и при съществено нарушение на изискването за съдържание. Съдът осъжда РЗИ да плати разноските по делото в размер на 510 лева, пише Moreto.net.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ