Корнелия Нинова успя: БСП се разцепи на три! До декември ще се роди нова партия от нея

7 Dni Bulgaria25.01.2022
payimage-518180

На конгреса на БСП се случи нещо много важно и аз съм изненадан, че то не се забелязва. Пред очите ни се е изявило едно ново мнозинство. Тъй като нямам по-подходяща дума, бих го нарекъл „Ниновото мнозинство“ от партийни делегати, които поддържат Нинова поради някакви свои причини, посочва геополитическият анализатор Валентин Вацев в свое интервю за в.Труд.

Реално партията се състои от три прослойки, които са в странна смесица помежду си. Това са социалисти от обикновен тип, социаллиберали – социаллиберализмът стана много модерно явление по времето на Георги Първанов – и това са леви либерали от станишевски тип.

БСП идеологически се състои от социалисти, социаллиберали и леви либерали и истинският, големият въпрос на партията не е със или без Корнелия Нинова да се върви напред, а какво е съотношението на силите между тези три прослойки, смята анализаторът.

Той направи и прогноза за бъдещето на БСП и лявото пространство като цяло:

„В зависимост от това коя победи, партията ще я има или няма да я има. Този път ще кажа официално, а не с намеци, че до края на тази година БСП ще роди още една партия. И тя ще бъде по-скоро социаллиерална или ляволиберална.

Имам предвид модерната тема в последните дни за създаването на нова лява партия. В БСП може да останат само обикновени социалисти от Ниновото мнозинство, но ние още не знаем как те се усещат.“

На въпрос какво е постигнала Нинова в партията, Вацев отговори по следния начин:

„Тя направи вътрешнопартийна революция като успя да изправи партията срещу собствения ѝ партиен елит. Изхвърли доста грубичко и съвсем не деликатно близо половината висши партийни функционери и успя да стопли отношенията си с другата половина. Тя се оказа много ефективен разрушител на партийния елит. Само по себе си това не е за осъждане, става във всички партии, въпросът е какво правиш след като си разбил елита? Истинското политическо изкуство е дали след това си способен да създадеш нови елитни структури.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ