Вижте злобния и спящия на снимката! Направиха ги на нищо в Парламента, те много прости бе

18

Скандал се разрази в Народното събрание по иначе една обикновена точка. Председателят Никола Минчев изчете изявление на депутатът от ИТН Александър Тодоров. Той беше назначен от спортния министър Радостин Василев за шеф на Българския спортен тотализатор.

Оказва се, че в петък на 21 януари Тодоров е подал декларацията си в Търговския регистър, като е подписал документа с ясното съзнание, че все още е депутат. В закона обаче ясно е записано, че за да бъде назначен той не заема други държавни постове.

Изборът на спортния министър Радостин Василев – също от квотата на ИТН – стана ясен в петък от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Хамид Хамид запита кой е подвел младия депутат Тодоров за подаденото заявление и декларация с невярно съдържание. По думите му е важно и да се види кой му дава пример, защото днес с невярна декларация ставаш шеф на тотото, а утре министър-председател. „Явно новата политика на промяната и управляващото мнозинство е няма закони, няма Конституция, нас ни пази прокуратурата и медиите на олигарха Иво Прокопиев“, заяви Хамид.

Халил Летифов пък заяви, че Тодоров не трябва да бъде освобождаван, защото е назначен по наряд от председателя на Народното събрание за парламентарен секретар и, ако го освободят, то утре ще останат без такъв.

Радомир Чолаков от ГЕРБ допълни, че явно става дума за завзема на властта в центъра и по места, а тук явно става дума за насилствено такова, като се нарушават всякакви закони. „Това е едно много опасно поведение и колегите от всички парламентарни групи трябва да сложим край, защото това разрушава парламентаризма до дъно. Това е нагло. Няма да коментирам назначаването на жени и братовчеди, което вече е арогантно. Никога не е било в България такова чудо, че дори и по времето на комунизма“, допълни Чолаков.

Николина Ангелкова заяви, че това вече се превръща в рецидив и запита дали така ще се управлява държавата.

Ива Митева от ИТН заяви, че според закона имало едномесечен срок за обявяване на несъвестимост в длъжностите и по думите й Тодоров в своята декларация заема длъжността депутат и до заемане на шефското място в Българския спортен тотализатор, той щял да заличи несъвместимостта.

Дани Каназирева от ГЕРБ поправи Митева, че Тодоров всъщност не е декларирал несъвместимост. „Или вие разполагате с друга декларация, но тази която ние имаме, въпросният господин не е отбелязал, че има несъвместимост със статута на народен представител със заеманата длъжност. По този начин той не може да се ползва от едномесечения срок“, заяви Каназирева и призова правораздавателните органи да си свършат работата и да проверят декларацията.

„Аз продължавам да твърдя, че тезата изказана от моя колега Дани Каназирева е абсолютно вярна. В декларацията, с която ние разполагаме, подписана от нашия колега Александър Тодоров, има твърдение, че той не заема такава длъжност за целите по вписването в Търговския регистър. Наистина е впечатляващо с каква лекота някои колеги от управляващото мнозинство не спазват закона, като на мен не ми е ясно кому е нужно това, за какво е нужно това бързане, като няма да оспорват качествата на нашия колега Александър Тодоров, нито ще оспорвам правото на министъра на младежта и спорта да избере екип на Спортния тотализатор, с който той ще работи. Но все пак можеше да се изчака до днес, Народното събрание да гласува оставката на нашия колега Александър Тодоров, чак тогава да се подаде необходимата декларация пред Търговския регистър и утре да бъде издадена заповедта за смяна на борда на Спортния тотализатор. И без това заповедта, която е издадена от петък, е незаконна според Софийски градски съд, който вчера спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор, избрано от ММС, като решението на СГС е без право на обжалване“, заяви  от своя страна депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър Красен Кралев.

Джейхан Ибрямов от своя страна запита дали председателят на Народното събрание е сезирал прокуратурата за попълнената декларация с невярно съдържание. Минчев отвърна, че не го е направил и призова депутатите да се въздържат от обвинения.

Според Тошко Йорданов нямало никакво нарушение в декларацията, а проблемът бил тотото и в момента тече „изчегъртване на тумора ГЕРБ“.

„От самото начало от така наречената промяна г-н Йорданов си позволява да отправя обидни квалификация. Това което казахте трябваше да адресирате към вашата си група. Моето изказване беше принципно и добронамерено. Вие политизирате този въпрос и пренебрегвате факта, че управляващото мнозинство имащо претенция да носи промяната нарушава Конституцията“, заяви Каназирева и цитира точните алинеи и членове в Закона. Каназирева и цитира точните алинеи и членове в Закона. Каназирева допълни, че несъвместимостта първо трябва да се деклалира, а после да има възможност да се отрази.

Николина Ангелкова призова Тошко Йорданов за прочете мотивите на Софийски градски съд защо е спряна процедурата по вписване, а именно защото е нарушен закона и трябва да се сезира прокуратурата.

Александър Тодоров заяви, че нямало нарушение от закона все още не е назначен за председател на Българския спортен тотализатор, защото не бил вписан още в Търговския регистър и така според него нямало нарушение на закона.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ