Гешев разкри пред Европа: У нас се върна престъпността от 90-те! Вече не можем да го крием от хората

Иван Гешев 6

„Българската прокуратура е изключително притеснена последните месеци, че сериозно се заличава постигнатият напредък на България, след приемането ни в ЕС по отношение на върховенството на правото и правата на човека.Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин да го кажа, но има нужда от по-сериозен диалог с европейските институции и наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България предвид тези притеснителни тенденции. С  бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и според мен българите това вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани“. Това каза главният прокурор Иван Гешев, който беше изслушан от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

Обвинител номер 1 поиска засилен диалог с европейските институции включително наблюдение на база на тези притеснителни тенденции, защото освен корупцията по високите етажи се възраждат други проблеми, които смятахме за забравени – телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, организираната престъпност.

„Това е част от липсата на взаимодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт. Цената за това ще платят българските граждани“, посочи Гешев като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.

Главният прокурор е бил питан и за „Барселонагейт“.

„Разследването там не е приключено“, посочи той, „причината е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, но към момента няма отговор от страната. Българските съдебни власти нямат правомощията да кажат кога и как да се приложи испанския закон“.

Гешев отрече спекулациите, че той или жена му имат имот в чужбина. „Нямам недеклариран имот в чужбина, не разпространявайте фалшиви новини. Когато г-н Рашков каже едно вярно нещо, тогава ще направя подробно интервю с вас“, обърна се той към журналистите.

Той уточни, че не е бил питан за магистрала „Хемус“.

Иван Гешев заяви, че той е бил част от реформата през всички тези години и целта е да завземеш едни позиции и да смениш едни хора, за да може да упражняваш контрол. „Никога тази реформа не е била консултирана с хората, които практикуват- съдии прокурори и следователи. Подозирам, че сега ще се случи същото и резултатите са били тъжни“.

„Ние имаме желание да участваме в тази реформа този път. В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях има осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни за всичко. Къде са останалите?  Търговското, граждаснкото, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в много органи- МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира“, допълни Гешев.

Гешев подчерта, че той няма проблем да се отчита пред НС всяка седмица.

„Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари“,  каза още той и добави, че отчетността на главния прокурор е проблем на законодателно решение.

Главният прокурор отново настоя за взаимодействие между институциите – „не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Защото резултатът ще платят българските граждани и го плащат с този бум на престъпността. Отидете в някой малък град“, заяви Гешев.  „Работата на един прокурор не е да го харесват, ние не сме телевизионни звезди“, обясни главният прокурор.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ