Излезе истината за трагедията с турския кораб в български води!

1534431582-koprab-gori

Късо съединение е причината за огнения ад на турския кораб, съобщи Христо Христов – директор на специализираното звено за разследване на морски произшествия при Министерството на транспорта. Загиналият член на екипажа е главният механик, който се е задушил от отровните газове докато е бил на вахта.

„Все още не сме установили как точно е възникнало късото съединение в инсталацията на кораба, плаващ под турски флаг. Но очевидно инсталацията е била пренатоварена и някой от кабелите се е запалил. Това е причината за възникналия пожар на борда.“, обясни Христо Христов. Към момента няма данни за палеж, а по-скоро се касае за инцидент. Целият екипаж, включително и загиналият главен механик, са турци.

На 15 август след полунощ, в български териториални води в района на село Крапец е възникнал пожар на борда на турския кораб. Екипажът е гасил огъня със собствени средства. Междувременно е било сигнализирано на тел. 112 за инцидента и е било обявено, че липсва член не екипажа. Малко по-късно станало ясно, че главният механик се е задушил в пожара. По това време той е бил на вахта. Пораженията в кораба са значителни.

Плавателният съд е провлачен на буксир до пристанище Варна, където следовател и инспектори от специализираното звено за разследване на морски произшествия при Министерството на транспорта са извършили първоначалните действия по разследването. То ще продължи около 6 месеца, заяви Христо Христов. По думите му работата по установяване на причините за инцидента е възпрепятствана от езиковата бариера – никой от членовете на турския екипаж не говори английски език. Към момента инспекторите от специализираното звено на са беседвали с екипажа, а само следватели са успели да разпитат членовете посредством преводач, пише „Блиц”.

 За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ