Циклоните ни разсипаха! София ще е най-студената балканска столица през уикенда

7 Dni Bulgaria28.01.2022
Сняг 1

Февруари ще започне със снеговалежи, които ще създадат снежна покривна в Западна и Южна България. Най-малко сняг ще има в Добруджа. Това прогнозира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Причината за снеговалежите през последните дни при нашите южни съседи е проникването на студен въздух, който премина през нашата страна, но обхвана и техните територии. Циклоните, които се образуват и под влиянието на които вали, преминават през Беломорието, но се отделят на юг, посочи Янков.

Според него такъв ще е и циклонът, който ще премине през региона в събота. Центърът му отново ще бъде над Беломорието, в Южна Гърция отново ще вали мокър сняг. Тези валежи ще обхванат и турското крайбрежие на Бяло море, но циклонът бързо ще се изнесе на юг, каза още синоптикът.

Той съобщи, че следващият циклон се заражда над Италия.

„Бързо ще достигне до нашата съседка Гърция, ще обхване и нашата страна отново със снеговалежи. Границата между студения въздух и топлия въздух преминава точно през Беломорието и крайбрежието на Турция.

Там се образуват тези вихри и тези снеговалежи. Стара планина ни пази и разбива облачните системи. В момента синоптичната обстановка е такава, че има зонален пренос над Балканите и през нашата страна преминават облачни системи, които са много бързи“, допълни Янков.

„Във вторник се очакват валежи, главно в Западна и Южна България, снежната покривка ще е до максимум 5-7 см, но отново тези циклони ще преминат южно. През почивните дни София ще бъде най-студената балканска столица.

Максималните температури ще са около 3-4°. В съседните столици максималните температури ще бъдат от 6 до 11°“, подчерта синоптикът.

Минималните температури ще се движат от минус 6 до минус 1 градуса в нашата страна. А в момента най-студено е в Перник и Кюстендил – минус 4°.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ