Пак реформа! Биха шута на Алеко Константинов, на негово място в учебниците влизат…

empty-school-class-interior-53679194

Стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова влиза в учебниците. От романа „Бай Ганьо“ обаче ще се изучава само главата „Бай Ганьо журналист“. Комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков също ще намерят място в новите учебници, както и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев. Започва изучаването на предмета „гражданско образование“. Това предвиждат новите програми за 11 и 12 клас, които бяха обявени днес.

Първоначалната идея на образователното ведомство беше в 11 клас от Алековия роман да се изучава само главата „Бай Ганьо на гости“, тя обаче е заменена с „Бай Ганьо журналист“. В 12 клас Алеко Константинов изобщо няма да присъства в учебниците, но се дава възможност на учителите да избират допълнителни текстове според своите виждания и желанията на учениците, уточниха от образователното ведомство.

 

Новите учебни програми за 11 и 12 клас предвиждат по-различен подход при преподаването по литература, като различните творби са обединени в теми. Така в 11 клас ще се изучават пет теми – „Родното и чуждото“, „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, както и „Природата“, а всяка от тях ще бъде представена чрез три произведения.

Започва изучаването на предмета „гражданско образование“. Той ще запознава учениците с гражданските права и свободи, върховенството на закона, разделението на властите, видовете избирателни системи. Учениците ще се учат да разграничават понятията патриотизъм от национализъм, както и да различават отделните малцинствени групи и видовете дискриминация.

Новите учебни програми влизат в сила от учебната 2020-2021 година за ХІ клас и година по-късно за ХІI клас, пише dariknews.bg.

 За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ