Жената, която осветли любовницата на Бойко, с ново скандално интервю: Сезирах ЕК за връзката на Борисов с…

ченалова
През 2015 г. написах сигнал до ЕК, в който посочих връзките между Цацаров, Пеевски и Борисов. Продължих да пиша сигнали, като последните четири са адресирани и до други институции – ЕП, Съвета на министрите, Съвета на Европа и др. След това последваха уволнение и съдебни дела. Това заяви в интервю за Фрогнюз бившият съдия Румяна Ченалова.

ВАС отмени решението за уволнението Ви, но съдебната битка продължава. Защо?

 

Доводите за отмяната на съдебното решение са най- общо казано, че първият съдебен състав не е изложил  мотиви защо приема, че действията ми са дисциплинарни нарушения и то така както ги е квалифицирал ВСС. Посочени са два примера,  единият –  защо тричленният състав е приел , че предварителното уведомяване на синдиците е дисциплинарно нарушение и втория – защо съдът е приел че съм извършила дисциплинарно нарушение, нарушавайки адвокатската тайна / като съм приела представени от синдика доказателства – кореспонденция, осъществена между  търговско дружество и адвокатска кантора,  прикрепена към един от докладите.

 

В решението обаче няма изложени други особено важни обстоятелства. Първото е, че дисциплинарното дело е образувано по три предложения – първото е на петчленен състав на ВСС, в който участват Галя Георгиева и Даниела Костова. Второто  дисциплинарно дело е образувано по предложение на други пет члена на ВСС по материали от проверка, извършена от Галя Георгиева. Третото предложение е на министъра на правосъдието Христо Иванов. То има два пункта – единият касае делото „Белведере”, другият касае сигнал, който е изпратен на министъра на правосъдието от ОББ и касае няколко търговски дела за бавене движението на частни жалби.

 

Кое е интересното? Първото предложение, направено от Галя Георгиева и Даниела Костова, се позовава на  становище на Инспектората, което приключва с извод, че няма извършено дисциплинарно нарушение. Толкова се е бързало с изготвянето на предложението  за образуване на дисциплинарното дело, че е копирано становището на Инспектората, в което е отразено, че извършеното не съставлява дисциплинарно нарушение. Става въпрос за забавено изписване на 50 дела, които преди последваща проверка на инспекторите в едномесечен срок са написани. Непосредствено под това изречение / че няма нарушение/ стои извод на  петчленката / между които Георгиева и Костова/, че е извършено тежко дисциплинарно нарушение. Това обстоятелство не е видяно от членовете на ВСС при образуване на дисциплинарното производство и от тричленния състав на ВАС. Нещо повече – в това предложение се твърди че съм извършила дисциплинарно нарушение по делото „Белведере” , което също случайно или не също не е констатирано. Или на практика непредубедено Георгиева и Костова са разгледали  материалите по образуваното по предложение на МП дело относно „ Белведере“, за което те сами са направили предложение. Или  ако се направи аналог с наказателните дела, прокурорът е станал от мястото си и е седнал на съдийското за да реши делото, което е правен абсурд. Смущаващото е, че трима съдии от ВАС не са забелязали това обстоятелство. Представила съм на касационната инстанция постановление на прокуратурата, която прекратява производството по делото „Белведере” срещу мен. Приела е, че не съм извършила престъпление.

 

Аз и зам.-правосъдният министър правихме няколкократно  отвод на Галя Георгиева, тъй като тя няма право да участва в дисциплинарното дело, не само като председател на състава, но и като докладчик, защото тя е един от вносителите за моето уволнение. Позовахме се на три решения на Европейския съд в тази връзка. Галя Георгиева заяви, че не са задължителни за прилагане от българския съд, което говори за  непознаване на европейското право, пък и на българското. Да, решенията на Европейския съд не са задължителни, само че на основания на такива решения за нарушени права се възобновяват производства, както например стана по делото за убийството на Чакъра. В едномесечен срок главният прокурор трябваше да внесе предложение за възобновяване на делото, което не  е сторено. Е, резонно стои въпроса – защо Главният прокурор може безнаказано да не изпълнява задълженията си по закон.

 

Протоколът от заседанието, на което се взема решението за моето дисциплинарно уволнение, представлява  основно изложение на речите на  Галя Георгиева, Даниела Костова и Димитър Узунов, пълно с недопустими квалификации и неверни твърдения.

 

Защо ВАС не отмени окончателно решението за вашето уволнение?

 

Петчленният състав може би не е имал достатъчно смелост да отмени решението. Въпреки това прави чест на този съдийски състав, че не се повлия от конюнктурата и прояви доблест и професионализъм. Решението на тричленният състав е изложение на случилото се, така както е възприето от състава на ВСС, без правни съображения. Дисциплинарното дело изобилства с доказателства за пристрастност на състава и в частност на председателя му Галя Георгиева – проверки на работата ми без основание / съобразно правилата за дисциплинарната дейност на ВСС/, проверки кой е занесъл във ВСС мой болничен лист, искания за наказания на тези хора, проверки на място в болницата и много други, за което съм сезирала ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.

 

Галя Георгиева е в основата на вашите дела. Не е тайна, че тя е в близки отношения с главния прокурор Сотир Цацаров и вероятно сте ги „засегнали” по някакъв начин.

 

Вероятно ги подразних с обстоятелството, че още през 2015 г. написах сигнал до ЕК, който бе получен и в представителството в България. В него посочих конкретни действия и връзките между Цацаров, Пеевски и Борисов. Продължих да пиша сигнали, като последните четири са адресирани и до други институции – ЕП, Съвета на министрите, Съвета на Европа и др. В тях давам примери за нарушаване на законодателството, правата на гражданите, посочвам конкретни действия на Цацаров в качеството му на главен прокурор.

 

След тези сигнали се задвижиха всички процедури по задържането ми. Уволнението ми последва след като потвърдих, че записите по „Яневагейт“ са истински. В тях категорично се говори за срастване на изпълнителната и съдебна власт, за лично участие на Цацаров в престъпни действия – прикриване на престъплението на Янева, обещания, че няма да бъде съдена, уговорки с ВСС, контакти с премиера и председателя на ВАС. Това трябваше да бъде разследвано, такива бяха указанията след мониторинга на Европейската прокуратура. Само че нищо не се случва.

 

Говорим за абсурди. Смятате ли, че сривът на Търговския регистър е пак абсурд?

 

Първо си мислех, че е виц 72-годишна маникюристка да е спечелила конкурс за софтуера на Търговския регистър. След това се уверих, че това е истина. Според мен, сривът на Търговския регистър е умишлен.

 

Този случай силно напомня на манипулирането на системата за обмен на информация между агенция „Митници“ и Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

 

Напоследък излезе много информация, която е притеснителна  за определени хора от законодателната и изпълнителната власт  относно свързаност на фирми и лица, която информация вероятно е получена при справки от  Търговския регистър.  Какъв е начинът  да бъде осуетена тази възможност – като се заличи информацията.Корупцията е повсеместна. Защо не се образува предварително производство по записите по случая „Яневагейт“? Най-простото, което можеше да се направи, е да се пусне писмо до Вайбър и да се поиска разпечатка на съобщенията на Владимира Янева. Така щеше да се види дали е изпратено съобщение от Бойко Борисов.

 

За съжаление действителността в България е като в зоната на здрача. Аз все пак съм оптимист. Вярвам, че идва краят на олигархичната структура, сраснала се с властта на всички нива. Вярвам, защото законите на живота са такива – балансът винаги се завръща. В социален аспект това е справедливостта.

 

Интервю на Даниела Николова



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ