РЕЗИЛ: Костадин Костадинов открадна законопроект на „Атака“ за българския език

payimage-510322

Лидерът на новата националистическа формация с парламентарно представителство Костадин Костадинов и група негови депутати са внесли миналия петък законопроект, преписан дословно от стари текстове, внесени не от кого да е, а от „Атака“ на Волен Сидеров. И досега – 5 години по-късно те стоят непроменени, а „Възраждане“ ги вкарва в пленарната зала като нови.

Става въпрос за законопроект, касаещ регулации в използването на българския език, както и спазването на езиковите норми.

Според юристи обаче „кучето“ е „заровено“ не толкова в предлаганото създаване на Съвет като контролен орган за налагане на санкции в случай на нарушения в учебниците, например, а в ползването на майчиния език и конкретно – новините на турски език по обществената БНТ, излъчвани всеки следобед.

Според стария-нов законопроект „кратките информационни съобщения“ трябва да се пратят и излъчват само от регионалните канали на обществените медии.

Прави впечатление и искането на Костадинов за създаването на специален съвет, който да следи за спазването на текстовете от „Закона за българския език“, както са го кръстили възрожденците, с 5-годишен мандат и с право да налага наказателни постановления. Така, например, при отклоняване от езиковите норми за учебниците, глобите варират между 500 и 2000 лева и всеки гражданин би имал право да подава съответния сигнал до исканата от националистите нова институция

Справка на Lupa.bg показва, че вече четвърти ден няма кой от групата на „Възраждане“ да редактира поне номера на парламентарния състав, който ще се занимава със законопроекта и все още в деловодството стои като „Законпроект на Четиридесет и четвърто Народно събрание“, вместо на 47-ото.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ