Проф. Кантарджиев: Клетъчният имунитет пази от всички варианти на Ковид

тодор кантарджиев

Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу Covid-19 пази от всички досегашни варианти на коронавируса. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирайки най-авторитетните медицински издания.

„Това, което се говореше в началото, че антителата намаляват, имунитетът избледнява, фактически клетъчният имунитет, имунологичната памет защитават. За Омикрон се разбра, че е необходима бустерна доза, която предпазва включително до 70-80% от влизане в болница“, подчерта той.

По думите му Омикрон вече е минал през почти половината население в Европа.

„Според мен това ще доведе до изграждане на здрав, колективен имунитет в европейците. В София случаите намаляват, тя вече мина през пика, в Благоевград също намаляват. В София област обаче случаите продължават да растат“, добави професорът.

Той прогнозира, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват само отделни огнища на заразата.

„Всяка епидемия е лимитирана по време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ