Вебер: ЕС наблюдава и следи политическия натиск в България, притеснени сме от случващото се

articles__eeccc926fb176fb576fc905071ba0e3a

Еврейският съюз наблюдава неправомерното използване на политически натиск и сила в България при нарушаване на върховенството на закона, които са в противоречие със спазването на човешките права и закони. Това обяви председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер в Брюксел на среща с евродепутати от ГЕРБ.

„Трябва да се спазват върховенството на закона и правата на човека. Това е основен принцип на Европейския съюз. Особено когато това става преди избори е грубо нарушаване на правото на избор, гарантирано и от Конституцията, и от европейските закони.

Притеснени сме от случващото се в България. Очевидно нещата са извън контрол и ЕС трябва да следи отблизо какво се случва с тези права в България. Вече има дори ясен съдебен случай, който доказва точно това нарушение. Европа трябва да следи какво се случва в България и ЕНП ще прави същото.“, подчерта Вебер.

„Ние в ЕП трябва да наблюдаваме върховенството на закона. То не е само от едната страна, то няма партийна принадлежност. Когато има проблеми с върховенството на закона те трябва да бъдат разгледани много внимателно. Особено когато има натиск на изпълнителната власт за постигане на политически цели.“, това допълни след срещата евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Цвета Караянчева обяви, че вече има решения по съдебни дела, които ясно показват, че са нарушени правата на хората, които са били задържани и обискирани преди изборите проведени в страната ни миналата година.

„Тук сме, за да запознаем какво се случи в България през последните месеци. Хора бяха арестувани, бяха обискирани. И преди някой да ми цитира достойните думи на Петко Каравелов, че в България не бият, бързам да кажа, че ние не се оплакваме пред „чужденците“. Ние сме част от този съюз и в столицата му Брюксел трябва да се знае какво става дори в отдалечени кътчета като Кирково. Защото и там живеят европейци“, допълни бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя допълни, че е недопустимо през 21-ви век да се налага да се проявява мъжество, за да може да отиде човек да гласува



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ