НС прие на първо четене държавния бюджет за 2022 г.

депутати

Със 124 гласа „за“ и 97 – „против“ депутатите приеха държавния бюджет за 2022 г. на първо четене. Той трябва да влезе в сила от 1 април.

В него е заложен 2.5% дефицит, който със средствата за ковид мерките нараства до 4.1% от брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната.

Средносрочната инфлация тази година се очаква да бъде 5,6 на сто, а икономическият растеж – 4,8%, според предложената от кабинета финансова рамка. Максимално страната ни може да поеме нов дълг от 7,3 млрд. лв. за цялата година.

Финансовият министър Асен Василев определи бюджета като инвестиционен.

„С бюджета за 2022г. ние правим с 12 млрд. лв. повече инвестиции. Ако не инвестираме в хора, в инфраструктура, няма да имаме растеж. Това за ниските доходи трябва да остане в миналото. Трябва да произвеждаме продукти с добавена стойност, да има механизация и по-висока продуктивност. Заложили сме двойно увеличение на капиталовите инвестиции, в образованието, културата и спорта. Залагаме една социална програма, която да осигури социална солидарност“, изтъкна финансовият министър. Той прогнозира, че инфлацията във втората половина на годината ще е по-ниска.

„Държавният бюджет е проинфлационен, увеличава потреблението. Вносът е повече от износът, ще внасяме инфлация, а оттук цените се вдигат и влизаме в инфлационна спирала“, охлади ентусиазма на финансист №1 Йордан Цонев от ДПС.

Соцлидерката защити колегата си в кабинета „Петков“ и посочи, че в бюджета за тази година една трета от 66-те млрд. лв. разходи или 20 млрд. са наистина социални разходи – за деца, работещи, безработни.

„В повече за тази година са семейните помощи за деца, предвижда се увеличаване на месечните помощи за отглеждане на дете. Ще бъдат подпомогнати 100 000 деца повече. 280 млн. лв. се предвидени за хората с увреждания“, отбеляза Нинова.

Социалистът проф. Румен Гечев коментира, че бюджетът за 2022г. отговаря на рамката на ЕК и изрази съжаление, че „финансовият ни министър е много скрънзав“.

„Нямате право на такива разходи в бюджета“, предупреди мнозинството депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев. По думите му новото управление трябва да разчита само на средствата, които са постигнати в техния мандат.

Депутатът от ПП Атанас Михнев стигна още по-далеч, като излезе на трибуната с детска кола – джип и декларира, че „времето раздаване на пари от джипката е свършило“, като напомни за обиколките в страната на премиера Борисов.

„Съжалявам, че не ви нося превозно средство“, отговори му Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Преди да даде държавата бърка в джобовете на хората. За първи път с този бюджет се къса с една финансова политика, следвана с години. Аз не виждам фокус, цел, политики в него. „Повече от всичко“ не е цел, това е липса на цел. Преди време един финансов министър сравни бюджета на страната с постна пица. Ако използвам сравнението за настоящия бюджет – това е голяма мазна кутия от пица, в която няма пица“, констатира Дончев.

Това засегна финансовият министър и в отговор Асен Василев обеща, че ще „има пица за всички, няма пица за крадците“.

След като Бюджет 2022 мина на първо четене, в обяснение на отрицателен вот Александър Иванов от ГЕРБ изтъкна, че „бюджетът е илюзионистки“.

„Наляхте бензин в инфлационния пожар, влошихте всички наши показатели, отдалечихте страната от Еврозоната“, обвини мнозинството Иванов и уточни, че цената на дизела вече е 2.59лв. по бензиностанциите.

Колегата му Христо Гаджев допълни, че това е бюджет на прикритието и отклонява вниманието на хората от провала на правителствата на Радев.

„Продължавайте да си играете с детски колички, явно само това можете“, обърна се към мнозинството в зала Гаджев



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ