Сандов си иска НИМХ в екоминистерството

борислав сандов

Най-удачното място за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Смятам, че мога да подобря ефективността на института, като се модернизира и техниката, с която институтът работи. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на екологията Борислав Сандов.

Коментарът му беше в отговор на въпрос на депутата Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, отправен в парламентарния контрол.

Сандов коментира, че не той е поискал преместването на НИМХ от Министерството на образованието и науката, но посочи, че не разбира и защо се е създало такова голямо напрежение по темата.

Попитан дали това не е наказателна акция, Сандов отговори, че не е.

Ако има такава, аз не участвам в нея. НИМХ извършва и ще продължи да извършва научни и приложни действия, както досега, допълни министърът.

Сандов заяви готовност да съдейства за цялостното развитие на НИМХ, включително и да се мисли за повишение на заплатите.

От НИМХ преди седмици изразиха притеснението от прехвърлянето им към МОСВ.

Учените изказаха и недоволство, че никой не се е допитал до тях. Вицепремиерът Сандов днес посочи, че дейността на НИМХ е описана в Закона за водите, а водите като ресор са в обхвата на МОСВ. Затова, предполага министърът, под шапката на МОСВ НИМХ ще може да се развива повече



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ