Йордан Цонев: “Златните паспорти” – истината за схемата, хронология на решенията и накъде водят следите

Парламент, Йордан Цонев си оправя защитната маска

Хронология на законодателните решения

На 29.11.2012 г. Народното събрание приема на второ четене ЗИД на Закона за насърчаване на инвестициите. В преходни и заключителни разпоредби §34 се променя Закона за българското гражданство, касаещ механизма на инвестиционното гражданство. ПГ на ДПС в лицето на народния представител Четин Казак прави предложение този текст да отпадне, но то не се приема. ПГ на ДПС не участва в гласуването в израз на несъгласие.

Следват 8 години, в които стотици чужди граждани получават статут на постоянно пребиваващи в страната и впоследствие българско гражданство по следната „инвестиционна схема“.
“Инвестиционната схема” в две стъпки и едно следствие:

Желаещите българско гражданство наемат адвокатска кантора и чрез инвестиционен посредник закупуват ДЦК за 1 млн. и един лв. Книжата обикновено се залагат в банка за срока на падежа, след което банката ги усвоява и погасява главницата по кредита. На практика по тази схема в българската икономика не влиза нито лев! Нито реални инвестиции, нито реални нови работни места.

Установено е, че тази порочна схема е използвана многократно.

На 14.12.2018 г. Народното събрание създава Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужденци. В хода на работата си комисията установи описания по-горе модел и реши да го промени. В доклада на комисията в раздела „заключения“ на стр. 22, т. 3 – „Пропуски и препоръки при издаването на т.нар. инвестиционно гражданство“ се обосновават всички мотиви, както и взетото решение (стр. 22 – 25 от Доклада):

„Комисията препоръчва България да не преустановява „инвестиционното гражданство“, но да го регламентира и контролира строго, за да се създадат ефективни гаранции, че става дума за реални инвестиции, създаващи работни места и добавена стойност.“

Докладът е приет от всички членове на Комисията (от 16 членове на комисията, двама са от ДПС) и подписан без особено мнение. След това докладът е приет и от Народното събрание в пленарна зала.

През март 2021 г. Народното събрание приема ЗИД на Закона за българското гражданство. Законопроектът е обединен проект на Министерски съвет (с предложение за отпадане на инвестиционното гражданство) и на Временната анкетна комисия, подписан от всички членове на комисията, без тези от БСП, с предложение за отпадане на порочния механизъм и въвеждане на нов с ефективен контрол.

По новия ред, след приемането му не е издадено българско гражданство чрез инвестиции.
На 22.12.2021 г. ЕК публикува доклада за напредъка на преговорите със САЩ за отмяна на визите. Една от пречките за отпадането на визите за САЩ, която се изтъква в доклада е все още съществуващата възможност за придобиване на инвестиционно гражданство в някои страни от ЕС (в т.ч. и България).
Като взе предвид този доклад, както и факта, че по новия ред за придобиване на инвестиционно гражданство фактически няма издадени „златни паспорти“, ПГ на ДПС реши и внесе веднага проект на закон, с който се иска отмяна на инвестиционното гражданство, а в преходни и заключителни разпоредби се предлага да бъде извършена проверка на всички случаи на разрешено постоянно пребиваване и инвестиционно гражданство. ЗИД на Закона за българското гражданство е внесен от ПГ на ДПС на 11.01.2022 г., а този на Министерски съвет на 18.01.2022 г.

Видно от гореизложеното става ясно, че:

ДПС няма отношение към приетия механизъм за получаване на т.нар. „златни паспорти“, тъй като не сме били съгласни с това и не сме го гласували. Напротив, противопоставили сме се.
При промяна на условията за получаване на инвестиционно гражданство и въвеждането на истински механизъм за контрол ДПС е участвало, но се оказва, че по този ред няма издадени „златни паспорти“.
ДПС никога не е участвало в органите на изпълнителната власт, които вземат решение за получаване на българско гражданство!

Заключения и препоръки

ДПС няма никакви притеснения относно т.нар. „златни паспорти“ и по тази причина поискахме пълно разследване на всеки един конкретен случай, по който има издаден документ за постоянно пребиваване или българско гражданство. Открихме обаче защо управляващите и олигархът Прокопиев имат притеснения и отказаха да включат в закона нашия текст за пълно разследване на процедурите по инвестиционното гражданство. Следите водят към тях.

Уверяваме ги, че каквото и да правят, ДПС ще стигне до истината за златните паспорти и тя няма нищо общо с наложените санкции по закона „Магнитски“ на колегата Делян Пеевски.

Автор: Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на ПГ на ДПС, публикувано в ДПС Пресцентър



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ