Виждате ли мол „България“? Това отгоре е фирма „Съркълс“, която подслушва цялата държава

7 Dni Bulgaria21.02.2022
74

„Над 20 млн. лв. (около 12 млн. щатски долара) приходи генерира на година „Съркълс България“: компанията, която е част от израелската NSO, разработваща софтуера за подслушване „Pegasus“, съобщава Forbes миналото лято. „Съркълс България“ е част от кипърската Circles, която през 2014 г. беше купена от инвестиционния фонд Francisco Partners. Същият фонд придоби и NSO, като в последствие двете фирми са интегрирали дейността си. Произходът на Circles e през 2008 г., когато компанията е създадена от израелеца Тал Дилиан и Надежда-Еди Роплева, която е посочена в Търговския регистър като управител на „Съркълс България“.

Пазарът на устройства за подслушване на телефони, т.нар. IMSI Catchers, е разтресен от българска фирма, която е разработила нов метод за прихващане на 3G трафика – пише Intelligence Online през 2015 г. Международният сайт е специализиран в сферата на новини, свързани с шпионажа и разузнаването.

Още тогава от „Съркълс България” обявяват, че са се специализирали в подслушване в реално време на обажданията и интернет трафика в 3G (UMTS) мрежи, нещо, което дотогава се е считало за невъзможно без съгласието и съдействието на мобилния оператор, който държи ключовете за криптиране на сесиите.

Освен подслушване на 3G мрежи компанията „Съркълс” предлага и геолокализационни услуги също базирани на SS7 протокола. „Например, ако някой “оперативно интересен” обект пътува и се e включил в роуминг в чужбина, неговото местоположение може да бъде установено дистанционно по клетките на оператора“, пишат преди седем години и от Биволь. Сега обаче мълчат, макар рекламираната през 2015 г. дейност на „Съркълс България“ да покрива всичко, което системата за масов шпионаж „Pegasus“ предлага и днес. При това в пъти повече, с оглед напредъка на технологиите и развитието на мобилните комуникации.

Както се казва, по мълчанието им ще ги познаете. За ДАНС, за Бойко Рашков, Кирил Петков, Румен Радев и обслужващите ги медии – „Pegasus“ в България няма и никога не е имало. Плуват ли корабчета в очите им?!

„Свободните“ медии в България мълчат за „Pegasus“, макар да знаят, че офисите на „Съркълс България“  се намират в Infinity tower на бул. „България“ 69 в София, точно до Bulgaria mall, за когото международното разследване OpenLux разкри, че е собственост на Вагит Алекперов, собственикът на „Лукойл“. Иначе реклами на Bulgaria mall често могат да се забележат в издания, финансирани от „Америка за България“. Парите не миришат.

Към февруари 2022 г. „Съркълс България“ все още не е възобновила дейността на интернет страницата си, която е имала в миналото. Явно не им е нужна популярност, защото клиентите им са специални. Иначе продължават и в момента да търсят IT-служители в сферата на комуникациите, разбирай проследяването им. Хвалят се, че имат 150 служители само в България, а глобално над 800.

АФЕРА първа освети мащабна схема за шпионаж, прилаган чрез Pegasus у нас, дори прокуратурата се сезира и обяви, че иска информация от ДАНС и МВР. Акции обаче в офисите на компанията не са провеждани, техника не е изземвана, никой дори не е разпитван. А подслушваните наистина са много – съдии, при това върховни, прокурори – главният прокурор и неговите заместници са само малка част от тях, членове на съдебния съвет, висши държавни служители, ангажирани в сферата на енергетиката и производството на оръжия, високопоставени служители на няколко секретни служби, бизнесмени, политици, при това не само от опозицията, начело с Бойко Борисов, а и от управляващата четворна коалиция. Точно така – чрез Pegasus „синергичните“ властимащи са започнали да следят и разработват дори собствените си коалиционни партньори.

Знае се, че „закачен“ е бил много близък човек до един от партийните лидери, сложил подписа си под споразумението за кабинета „Петков“.

Подслушвани са и българи, които получават заплатата си от европейските институции, т.е. през родните милиционери с Pegasus се точат данни от висши чиновници в Брюксел.

Pegasus все пак източва сведения и от електронните пощи, без значение служебни или лични. А европейците най-много мразят да ги шпионират.

Шпионският софтуер Pegasus не се използва/л в България от българските служби, рече Просто Киро. Щото така му били казали. И вярва, че му вярваме, но ние не му вярваме.

Защото или наистина не знае, или спести да уточни подробности за „Кръгчетата“ в Infinity на „България“. А Рашков и Радев продължават мълчат за Pegasus. По мълчанието им ще ги познаете…

АФЕРА



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ