В НС се изпокараха заради бюджетите на БНТ и БНР

БНТ

Бюджетите на БНР и БНТ предизвикаха спор в пленарната зала на Народното събрание по време на дебатите по финансовата рамка за тази година. В предложените текстове, по които се работи на второ четене, е заложено намаление на парите на БНТ с два милиона лева, един от които се дава на БНР за финансиране на симфоничния оркестър.

Мотивът на вносителите на това предложение е свързан с проблеми при филмопроизводството в телевизията. Според Тома Биков от ГЕРБ това решение е натиск върху националната телевизия, който се дължи на личен конфликт с ръководителя й Емил Кошлуков:

„В никакъв случай не съм против да увеличавате бюджета на БНР, напротив! И е хубаво, че ще отидат тези пари за оркестрите, които според мен, са най-стойностното нещо в тази медия. За БНТ и филмопроизводството, след като намалявате бюджета с 2 милиона, как точно ще се спази това изискване за 10% от парите на БНТ да отидат за филмопроизводството? Моята прогноза е, че няма да се спази, дори когато си назначите ваш генерален директор, защото това ще направите след няколко месеца. Тогава може би ще вдигнете и бюджета“.

Председателят на бюджетната комисия и депутат от „Има Такъв народ“ Любомир Каримански заяви, че искането за бюджет на БНТ не е добре мотивирано, най-вече в частта за филмопроизводството:

„На БНР са мотивирани разходите. Плюс това на БНР мога да ви кажа, че това, което правим за БНР, е за Симфоничния оркестър, а не за нещо друго. Но след това, което искам също да ви обърна внимание е, че до този момент в бюджета на БНТ се наблюдават неща, които никак не са лицеприятни точно за филмопроизводството, за което аз съм говорил“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ