Водят премиера и министъра на културата в уникална царска гробница

640-420-maltepe

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов ще се запознаят с последните открития при разкопките на царската гробница на могилата „Малтепе“ край пловдивското село Маноле. Находките ще представи археологът и директор на Регионалния археологически музей  в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Гробницата е копие на римската императорска гробница на Марк Аврелий Керин. Открита е само още една такава – на територията на днешна Сърбия, където се е намирал римският град Виминациум.

Предполага се, че в огромната тракийска гробница, която е най-голямата на Балканския полуостров, е погребан човек с много висок ранг и сан – вероятно от царско семейство, но кой е той – тепърва ще се установи. Откритите до момента глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III в.

Могилата „Малтепе” е регистрирана и описана за пръв път от братята Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината – 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 куб.м пръст. Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив, предаде Дарик.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ