Времето през март: Проф. Рачев ни отчая с прогноза за поредица ледени дни

Проф. Георги Рачев

Цяла седмица сняг – тази прогноза е доста реалистична за следващата седмица, особено що се отнася за високите полета на Западна България.

В планините над 1600-1700 м ще се образува и нова снежна покрива с дебелина 30-50 см, особено в Рило-Родопския масив, където може да бъде и по-голяма, съобщи климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

Вчера беше един много хубав ранномартенски ден, но се разделяме със слънцето за цяла седмица, каза той. Дори следващата събота и неделя се очертава да бъде много студено.

Прогнозите са между 10 и 13 март да има ледени дни, когато максималната температурата не е над 0 градуса. Поредица от няколко такива ледени дни не е много типична за март. Баба Марта се очертава да е много люта поне до 15-16 март. Валежите няма да са кой знае колко големи, най-много ще вали около 8 март и след това на 11-13-и, каза още проф. Рачев.

Такова е времето, защото над Северна Европа ще има антициклонално състояние, а южно от България и през страната ще минават поредица от средиземноморски циклони. Това съчетание ще е причината България и най-вече южната й половина да попадат във валежната зона на тези циклони.

Ще е студено, не просто хладно за сезона, и то за целия период от 7-8 дни. Дневните температури ще бъдат положителни, като в Южна България ще стигат 5-6 градуса. Сутрешните ще бъдат отрицателни от порядъка на минус 3-5 градуса. По всяка вероятност за този периода сборната валежна сума ще бъде 20-40 л на квадратен метър.

Толкова студено по това време на годината не си спомням да е било през последните 15-ина години, заяви климатологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ