Призракът на митичния кораб със злато „Черният принц“ изплува до протеклия „Мопанг“

ancient_shipback

Кораб със злато лежи някъде на дъното на Черно море, вероятно само на мили от протеклия край Бургас „Мопанг“. Става дума за безследно изчезналата преди 164 години по време на Кримската война британска фрегата „Черният принц“, съобщава „Телеграф“.

На борда ѝ били натоварени 30 сандъка със златни лири стерлинги, предназначени за заплати на 46-и британски полк. Жестока морска буря потопила фрегатата и тя потънала заедно със съкровището.

Освен легендарния кораб, на дъното на Черно море лежат десетки, а вероятно и стотици потънали фрегати, галери и параходи. Колко са точно никой не знае. „Дъното на Черно море е като гробница за кораби. Има всякакви. Повечето са изцяло разрушени, но има и такива, които са много добре запазени”, разказват бургаски водолази, които са виждали с очите си много от пречупените корпуси. Само на няколко мили от американския кораб „Мопанг“, който изпусна мазут край Созопол, лежи българският параход „Родина“.

Плавателният съд, който бил флагманът на българското параходство до Втората световна война, е потънал на 19 септември 1941 година, след като се натъкнал на две мини от българското минно заграждение край Созопол. Останките му са добре запазени и лежат на близо 40 метра дълбочина и на 6 км от нос Куракя. Районът на Маслен нос край Приморско в мястото с най-много крушения. Десетки плавателни съдове са потънали там, след като са се разбили в опасните подводни скали. Говори се, че огромният брой крушения край Маслен нос и Созопол се дължат на магнитна аномалия, която идва от брега. Старите морски вълци разказват, че на това място някогашните компаси отчитали погрешно посоките.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ