Скандал! Зависим ли е Кирил Петков от руски и китайски интереси и замесени ли са негови приближени в схемата

payimage-512596

Темата за „златните паспорти“ може да се превърне много скоро в проблем, който сериозно да разклати управляващата коалиция, пише Труд бг.

Не само защото игнорирането от премиера на желанието на Европейската комисия и на Европейския парламент за проверка на вече придобитото гражданство от чужденци по този ред силно се набива на очи, а и заради обществените настроения в България, настояващи схемите да бъдат разследвани.
Освен европейските институции и от ДПС от месеци насам също изискват спешно приемане на законовите промени за забрана на „златните паспорти“, както и за осветляване на всеки един случай на придобито инвестиционно гражданство.

В искането участва и депутатът Делян Пеевски, когото „ни в клин, ни в ръкав“ пришиха към търговията със „златни паспорти“, послужило като основание за налагането на санкцията му от американската OFAC.

В този смисъл позицията на ДПС е логична, защото само пълното разследване на издаваните паспорти ще покаже, че Пеевски няма нищо общо с тях.

И макар усилията на ДПС засега също да удрят на камък, фактът, че от партията подадоха до прокуратурата сигнал персонално срещу бездействието на Петков (защото в качеството си на министър на икономиката не е изпълнил вмененото му от закона задължение да издаде наредба, чрез която да се осъществява пълен контрол на всяка инвестиция, служеща като основание за придобиване на гражданство или на постоянно пребиваване в страната), ясно показа, че нещата няма да останат в безтегловността, на която разчитат управляващите.

Къде обаче се крие проблемът и защо Кирил Петков явно бяга като дявол от тамян от проверка на всеки един случай на придобито „инвестиционно“ българско гражданство?

Завесата повдигна отново ръководството на ДПС, което в началото на месец февруари обяви, че има достатъчно конкретика, за да се разкрие „чудовищна схема по придобиване на българско гражданство“.

Според получен в ДПС сигнал, над 120 лица, основно китайци и руснаци, някои от тях работещи за специалните служби на Русия и Китай, са получили разрешения за пребиваване в България, като са използвали едни и същи суми и пълномощници и са превъртали пари през една определена банка и един на друг.

Нещо повече, оказва се, че всички сертификати съгласно законовата процедура по придобиване на инвестиционно гражданство, са издавани от един човек – Стамен Янев, оглавяващ Агенцията за чуждестранни инвестиции още от времето на ГЕРБ.

Прословутото „чегъртане“ от „Продължаваме промяната“ обаче не само че не засегна Янев, но Петков го лансира и за заместник-председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие – пост, който заема и до момента.

Разбира се, наивно е да се смята, че връзките на Янев с Петков и особено с другия „харвардски“ възпитаник в управлението – Асен Василев, не са изиграли своята роля в кариерното му израстване и в бетонирането му на поста в държавата, определящ кой ще получи сертификат за „златно гражданство“.

Янев, освен че е бил съученик и личен адвокат на Асен Василев във фирмите му, вероятно се е занимавал и с правните казуси на самия Кирил Петков по време битието му на бизнесмен, производител на провиотици и инвеститор в недвижими имоти.

Дали обаче това е единствената причина, поради която Петков не иска държавата да се рови във всички случаи, в които чужденци неправомерно са получавали гражданство? Едва ли.

По-скоро възникват сериозни въпросителни обвързан ли е министър-председателят с руски и особено с китайски интереси, независимо от публичната му антируска риторика пред обществото.

Според ДПС, следите в схемата водят към инвестиционни проекти с китайски граждани и китайски инвеститори, а в кръга на замесените са Иво Прокопиев, Стамен Янев, Асен Василев и Кирил Петков.

Връзките на Прокопиев с Китай датират поне от 2012г., когато заводът му за производство на соларни панели край Силистра премести производството си именно в Китай.

През 2017г. пък стана ясно, че край Разлог Прокопиев строи мегазавод за копаене на биткойни, а машините за това отново са китайски.

Що се касае до Асен Василев, през лятото на миналата година бившият му съдружник – датчанинът Мортен Лунд разкри фрапиращи факти за настоящия министър на финансите. Според интервю на Лунд пред бТВ, Василев е класически измамник, като е присвоил разработен от общата им фирма „Евърбред“ софтуер (в който са инвестирани 15-20 милиона евро, осигурени от Лунд), заминал е за Китай и го е продал не на някой друг, а направо на китайското правителство.

В цялата история е намесен и Стамен Янев, защото именно той е адвокатът на първоначалната фирма на Василев – „Лесно България“ ЕООД, занимаваща се с онлайн-продажби на самолетни билети, впоследствие прераснала в „Евърбред“.

През 2013г. Асен Василев вече е министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков, а Кирил Петков и Стамен Янев образуват за пореден път „приятелски бизнес кръг“.

Подробно разследване на сайта „Епицентър“ показа, че групата Василев-Петков-Янев е реализирала схема по която срещу 108 000 лв. е получила 14 000 кв.м. терен в София, чието РЗП е 21 000 кв.м., на стойност 27 млн. лв.

Въпреки сложната фактология, разказана с няколко изречения, схемата се заключава в следното: Асен Василев, като министър на икономиката през 2013г., издава сертификат за инвестиция клас Б на фирмата на Кирил Петков за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище – София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Едновременно с издаването на сертификата Василев прави промени в Съвета на директорите на НКИЗ, като са сменени двама от тримата членове, а съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер, също е едно от назначенията в борда.

Впоследствие НКИЗ обявява конкурс за продажба на право на строеж върху 6000 кв.м. РЗП, а в конкурсната документация е записано, че в него може да участват само компании, които имат въпросния сертификат за икономическа дейност – тоест на практика единствено фирмата на Петков.

Цената е символична – 18 лв. на кв.м., но уловката е, че спечелилият конкурса може да ползва и 14 000 кв.м. терен при РЗП 21 000 кв.м. На последващ етап се включва и Стамен Янев, който като директор на Българската агенция за инвестиции издава през 2019г. акт, че инвестициите са изпълнени, въпреки че същите не са направени в предвидените срокове.

Да, в тази схема китайци и руснаци на пръв поглед няма, но пък същата ясно показва, че хората в групичката са „един за всички, всички за един“, особено когато са намесени много пари. И ако се питате кой в момента е назначен от Петков да отговаря за „златните паспорти“, то много възможности няма – това съвсем неизненадващо е … Даниел Лорер, под шапката на когото минава именно Агенцията за инвестиции.

Така кръгът се затваря, и оплитането на бизнес, пари, приятелство и роднинство, може не само да роди „омерта“ по всяка тема, която засяга един или няколко от партньорите, но и да защитава това мълчание на всяка цена, дори с риск от сериозни негативи на гърба на управлението.

Защото независимо от усилията на ДПС за разплитане на схемите с инвестиционното гражданство, Европейският парламент също е категоричен, че положението със златните паспорти вече е нетърпимо.

На 15 февруари комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) одобри проектодоклад за окончателна забрана на златните паспорти, като се подчертава, че схемите за „гражданство срещу инвестиции“, при които граждани на трети страни могат да получат права на гражданство в замяна на инвестиции, са „неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността“.

Нещо повече, според евродепутатите така наречените „златни паспорти“ подкопават същността на гражданството на ЕС и трябва да бъдат постепенно премахнати, като същевременно се изразява съжаление за липсата на всеобхватни процедури за проверка.

Липса, която в България се дължи не на друг, а лично на премиера Кирил Петков. А ако се окаже, че зад всичко това стоят руски и китайски интереси, които същият обслужва с действие или бездействие, в услуга на един или друг негов приближен бизнесмен, адвокат или приятел, тогава нито усмивката, нито вечният му оптимизъм или пък постоянните му лапсуси, могат да го измъкнат от ситуацията.

Защото българите може и да забравят кой не е искал проверка на раздаваните „златни паспорти“, но САЩ и Европа – никога.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ