Зеленски предупреди, че руските ракети може да започнат да падат на натовска територия

зеленски

На фона на непрекъснатите дипломатически усилия за постигане на мир украинският президент Володимир Зеленски отново призова НАТО да установи забранена за полети зона над неговата страна. Той предупреди, че в противен случай има опасност руските ракети да паднат на територията на държави членки на пакта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Ако не затворите нашето небе, е само въпрос на време руските ракети да паднат на ваша територия, на територията на НАТО, върху къщи и граждани на НАТО“, заяви Зеленски във видео, публикувано малко след полунощ.

Той направи това изявление, след като Русия нанесе въздушни удари по база за трениране на украинската армия на 20-ина километра от Полша – държава членка на НАТО и ЕС. Според украинците при тези удари са загинали 35 и са били ранени 134 души.

Полският генерал Валдемар Скшипчак, бивш командир на военновъздушните сили, каза вчера, че тази база е служела за обучението на чуждестранния легион, в който се записват доброволци, за да се сражават срещу руснаците. Там също така пристига част от военната помощ, която доставя Западът на Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Зеленски заяви още, че нападението, при което загина вчера американският журналист Брент Рено, е било умишлено.

Междувременно украинската армия заяви рано тази сутрин, че руските войски се опитват да укрепят позициите си в окупираните територии, поддържат темпото на настъплението си и се подготвят за нови атаки, предаде ДПА.

„Врагът формира и придвижва стратегически резерви към нашите граници“, заяви украинският генерален щаб в ежедневния си бюлетин. Там се казва, че се очакват нови атаки срещу Харков, Суми и киевското предградие Бровари. Според бюлетина в Луганска област в източната част на Украйна руските сили са се съсредоточили предимно върху настъплението към Северодонецк. В градовете Тополске и Шпакивка в Харковска област руснаците са понесли загуби и са се оттеглили. Информацията не може да бъде проверена независимо.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ