Извънредно: Обявяват епидемична обстановка в първа община, затягат сериозно мерките

Ваксинация, Модерна, София, Коронавирус

От 18 март на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка, поради повишена заболяемост от грип и ОРЗ, съобщават от Министерство на здравеопазването.

В тази връзка с предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Според данните на МЗ най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

От здравното ведомство напомнят, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ