Проф. Кантарджиев посочи единствената разлика между грипа и Омикрон

Проф. Тодор Кантарджиев по БНТ

„Намаляват случаите на коронавирус, но в нашата страна трябва да се внимава. Нормалният човек трябва да си мие ръцете и без пандемия. Трябва и да се избягват събиранията на много хора, а в градския транспорт да се внимава“, това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

„Миналата година, поради мерките срещу ковид, нямаше грип в Европа. Тази година тръгна грип А. В момента в благоевградска област на 10 000 имаме 600 болни. Това е много.

Важно е в коя област е тази бройка. Защото 300 на 10 000 в София, не е същото като 300 на 10 000 в Търговище. В следващата седмица някои области грипът ще тръгне нагоре, защото вече няма толкова ковид. Не е нещо страшно, но болните ще има гърлобол“, предупреди професорът в сутрешния блок на bTV.

„Децата до 10-годишна възраст са най-застрашени. Не е страшно, грип сме имали и преди. Който е болен – да си стои вкъщи. Второто е при струпване на хора да се носят маски, както и да си духаме носа в кърпички. От 10 години все това обяснявам и вече омръзвам.

Разликите с ковид не са големи. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период, хваща те за 2 часа и те заболяват костите, вдигаш температура и почваш да кашляш. Докато коронавирусът, особено Омикрон в момента, минава доста по-леко. Трябва хигиена на повърхностите и на ръцете.

Има си отделни тестове за грип, няма как да даде положителен ковид при грип. За грипните ваксини е малко късничко“, каза още проф. Кантарджиев.

„Приказките изпреварват мисълта. Някъде има увеличение но случаите с ковид, но вървим към намаляване. В столицата също намаляват случаите, която е водеща по заболяваемост. Хората с хронични заболявания трябва да си сложат ваксина през лятото, за да са готови за есента“, посъветва той.

„Има противоречиви мнения относно четвъртата доза. Пробвали са я в Израел на здравни работници. Достатъчна е бустерната доза, за да ни пази. Нещата са благоприятни засега, не се задава нов тежък вариант“, каза проф. Кантарджиев.

„Покрай бежанците от Украйна не се увеличаха случаите на ковид. Но на 10 март се появиха едни доклади за възможността от инфекциозни заболявания, защото туберкулозата например е по-различна в Украйна.

Трябва медицински да сме подготвени. Имунизационният календар при децата също е различен, което заплашва здравето им. Трябва да сме нащрек за ваксинацията за морбили.

Тези мерки идват със заповед от министъра. Не искам да плаша никой, но трябва да имаме едно на ум. Децата от Украйна, които нямат ваксина за паралича дифтерия задължително трябва да си направят“, категоричен бе проф. д-р Тодор Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ