СПЕСТОВНИЦИ: Кръчми прибраха олиото, сервират салатата овкусена

payimage-483033

Олиото и оцетът изчезнаха от масите в ресторантите, а салатите вече се сервират на клиентите предварително овкусени заради високата цена на растителното масло. Това показа проверка на „Телеграф“ в една от големите вериги заведения в столицата.

Пред магазините в страната се извиха километрични опашки от потребители, които искаха да си закупят олио на промоционална цена. Засиленото търсене бе вследствие на повишените цени през последните седмици и страхът на потребителите, че цената ще се вдигне още и дори ще се появи недостиг на продукта.
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова неколкократно призова хората да не се презапасяват, защото повишеното търсене води до необосновано по-високи цени.

Проверки
По нейно нареждане към 13 март Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила над 350 проверки в търговските обекти в страната с цел да бъде установено дали търговците продават олиото на предварително обявените за потребителите цени. Проверките на отговорните институции на места са открили сериозни нарушения. Така например в един магазин олиото е доставено с включен ДДС на цена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99.

Мрежа
Търговията с чуждестранна продукция в мрежата също тече с пълна сила. В платформите за покупка и продажба на стоки и услуги могат да бъдат открити оферти за литър олио от Полша на цена от 4,20 лева за литър. Растителното масло от Румъния пък е с 0,10 лева по-скъпо за литър. Продавачът посочва, че минималното количество за покупка е 15 бутилки, който ще ни струват близо 65 лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ