ГЕРБ-СДС шамаросаха управляващите: Тази власт оглуша. Тя е глуха, чува само собствената си пропаганда

Томислав Дончев

ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите съмнения и опасения относно подписания от правителството меморандум за огромната инвестиция от 1 млрд. долара в енергетиката на България с фонда Gemcorp и IP3 Corporation.

Подозрения за руски връзки се появиха веднага след подписването му. В свой анализ „Файненшъл таймс“ написа, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара. Gemcorp Capital – базирана в Мейфеър инвестиционна компания, фокусирана върху развиващите се пазари, продължи да осъществява сделки с участието на руски държавни компании, включително неуспешен план за посредничество при продажбата на ваксината срещу COVID-19 „Спутник” V на Гана.

Според публикация на сайта за разследваща журналистика BIRD фондът е на руския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, подписал сделката”.

В началото на пленарното заседание днес бившите управляващи предложиха да бъде създадена Временна комисия за меморандума с британо-американския фонд.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова този меморандум е предизвикал много въпроси, а все още Народното събрание няма яснота каква е целта му. „Предлагам да създадем Временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства“, каза Атанасова.

Предложението на ГЕРБ-СДС обаче беше отхвърлено.

„Всички слухове за даването на държавна земя до мини „Марица Изток“ се чуват от кръгове, близки до управляващите“, отбеляза Делян Добрев по време на брифинг в парламента.

Той изтъкна, че подписването на меморандум от страна на енергийния министър в присъствието на премиера „засилва съмненията, че става дума за далавера“.

Александър Ненков посочи, че ГЕРБ искат да разберат – как и по какъв начин е била избрана въпросната руска компания и какво държавата е поела като ангажимент. Той прочете разследване на „Файненшъл Таймс“, което разкрива съмнителната близост на българското правителство с руските олигархични кръгове.

„Министър-председателят обаче явно не иска да идва в парламента – вече втора седмица. И управляващото мнозинство очевидно го крие по някакъв начин“, заяви Ненков.

Томислав Дончев от своя страна каза, че „въпросните батерии“, които правителството повтаря като мантра, ще бъдат купени в режим на дискриминационна доставка спрямо държавата ни – с 375 милиона финансови корекции. „Това е в нарушение и на Закона за обществените поръчки, и на европейските законови директиви“, подчерта той.

„В началото на мандата си това правителство дойде с намеренията за „почтеност, прозрачност и парламентаризъм“. Три месеца след началото такова нещо няма. Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо освен собствената си пропаганда. А най-лошото в този занаят освен да паднеш жертва на нечия чужда пропаганда, е да станеш жертва на собствената си пропаганда“, категоричен бе Томислав Дончев.

„Ние няма да сезираме прокуратурата, защото към момента имаме само съмнения, не доказателства. През последните години обаче имаше анкетни комисии, които събират доказателства и изпращат доклад до прокуратурата. Ето затова днес не бе гласувано създаването на такава анкетна комисия“, обясни Делян Добрев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ