След разхлабването на редица К-19 мерки, некадърната здравна министърка зове за „развързано“ лечение

payimage-516950

„По отношение на противоепидемичните мерки – и досега Регионалните здравни инспекции имаха възможност да координират своите мерки. Но има едни противоепидемични, които с отпадането на извънредната обстановка, няма да могат да се налагат, дори и на регионално ниво.

В тях няма нищо страшно – носенето на маски, дезинфекция, дистанция. Уверявам ви, че те не са по усмотрение на министъра на здравеопазването“.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Асена Сербезова във връзка с отпадането на противоепидемичните мерки в страната от 1 април.

„Взимат се предвид националните консултанти, здравните експерти, епидемиологичните данни и др. Що се отнася дали тези мерки да бъде решение на НС, това е във вашите ръце“, обърна се тя към депутатите в парламента.

По думите ѝ в много държави, в които отпадна носенето на маски на обществени места, в болнични лечебни заведения и обществен транспорт е задължително.

„Към настоящия момент това няма да бъде възможно тук, ако не се гласуват промени в Закона за здравето. Дали има критерии в този закон – има такива“, уточни Сербезова.

„Лечението на COVID-19 трябва да бъде „развързано“ от наличието или не на извънредна епидемиологична обстановка. Европейската комисия е ясна, че когато се вдигат тези мерки трябва да има гъвкавост и таргетиране на интервенциите“, каза в заключение здравният министър.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ