МОН със специални изисквания за украинските деца – защо трябва да са имунизирани?

анелия йотова

Образователната ни система е готова да приеме над 60 000 украински ученици. При какви условия ще могат да се записват в училище?

„Министерството на образованието и науката има изработен механизъм, по който се осъществява приемането на децата и учениците, търсещи или получили закрила. Този механизъм е разработен още през 2017 година, прилагаме го с децата и учениците, които идват от Украйна. Процедурата е изключително лесна. Идеята е колкото се може по-бързо тези деца да попаднат там където им е мястото – детските градини и училищата“, каза главният експерт „Приобщаващо образование“ в МОН Анелия Йотова в студиото на „България сутрин“.

Основното изискване е родителите да подадат заявление в едно от 28-те Регионални управления на образованието в страната.

„След това колегите от Регионалното управление насочват децата към съответна детска градина или училище. Подаването на заявление може да се случи на място в Регионалното управление на образованието, но може и по електронен път, като заявлението може да бъде подадено и преди получаването на регистрационна карта с личния номер на чужденеца. Но насочването на учениците може да се случи единствено и само, когато детето или ученикът притежават личен номер на чужденеца“, коментира Йотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А насочването се случва спрямо това къде има свободни места.

„Няма специално обособени паралелки за украинските деца. За да бъде детето записано в нашата образователна система, то трябва да притежава документ, че неговият имунизационен статус е приравнен с имунизационния статус на българските деца. Към момента заявленията са ни повече, отколкото са записани. 133 са заявленията за постъпване в детска градина, а 279 са за училище“, подчерта тя.

Анелия Йотова допълни, че в страната са записани 65-ма ученици, 9 са в детската градина. Най-много заявления са подадени във Варна, Добрич, Бургас и София. За децата има и допълнително обучение по български език.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ