Джамбазки за преброяването в РС Македония: Представените резултати са една огромна фалшификация

Ангел Джамбазки

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия относно нередности при преброяването на населението в Северна Македония. За обобщаване на данните, събрани в изключително кратък срок, на западната ни съседка бяха нужни 6 месеца, а според евродепутата представените резултати са една огромна фалшификация. Към писмото, което Джамбазки изпраща до Европейската комисия, са приложени и свидетелски разкази на хора с българско самосъзнание в Северна Македония, които ясно показват, че преброяването е фалшифицирано.

В писмото си до Комисията Ангел Джамбазки припомня, че единствената етническа общност, която се е увеличила в пъти, е българската. За сравнение – при преброяването през 2001 година броят на българите е 1417. Прирастът обаче не се дължи на многодетен модел. В същото време всички останали общности намаляват като цифри. По данни на българската държава над 100 хиляди са гражданите на Република Северна Македония, които са получили българско гражданство на база своя доказан български произход.

„В контекста на засиления натиск за отваряне на преговорния процес смятам, че тази фалшификация всъщност доказва нашата теза за дискриминацията и терора, осъществяван вече над 70 години. Виждаме, че в една държава, кандидат за ЕС, е проблем да се заявиш като българин“, пише още Джамбазки в писмото си до Европейската комисия.

Предвид изброени факти и историческите обусловености Ангел Джамбазки акцентира, че Европейската комисия дължи неотложни отговори по темата. Затова официално отправя към Комисията два въпроса:

1. Съблюдаван ли е процесът на преброяване на гражданите на Северна Македония от независими европейски представители?

2. Кога Европейската комисия смята да повдигне темата за правата на българската общност в Република Северна Македония?

Междувременно съпредседателят на ВМРО отново посети град Болград като част от ангажимента си с хуманитарна помощ към българската общност в Украйна. Той призова за подкрепа към нашите сънародници, които в ситуация на война, се нуждаят от всякакъв вид съпричастност и съдействие.

„Българският национален интерес, българският национализъм изисква от нас да защитаваме всеки един българин, който е нападнат някъде. Не да се снишаваме, не да се скатаваме, не да позволяваме национални предатели да развяват чужди знамена и да зоват за фалшив неутралитет, служейки на държавата агресор“, заяви още Джамбазки от паметника на българските опълченци в град Болград



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ