Родителите настръхнаха! Нашумя нова опасна игра – вкарва децата в болница

Болница, Лекар

Децата пощуряха по поредното предизвикателство в интернет, популярно като „кърваво левче“. Играе се от две или повече хлапета, като едното свива ръката на юмрук, а друго взима левчето и трябва да пробва да му разкърви кокалчетата. Шурва кръв, а малчуганите правят залози, включително мизата включва и скъпи смартфони, купени от родителите им, показа проверка на „Телеграф“.

„Кърваво левче“ е много популярна игра в Тик-Ток и всекидневно привлича стотици последователи сред подрастващите, главно деца между 12 и 17 години. Хлапетата виждат клипчето в социалната мрежа и тези, които не знаят за какво става дума, започват да питат останалите. Те им отговарят, че „сега това е трендът“; „просто е много забавно“; „играх цяла седмица, не си нараних кокалчетата и спечелих айфон“, са част от отговорите.

Притеснени родители алармираха, че вследствие на опасната игра има деца със счупени и увредени пръсти.

„Водих детето си в „Пирогов“, играло е на някаква малоумна игра, наречена „кърваво левче“, и му е счупен пръстът“, ожали се млада майка в популярната фейсбук група „Майките на София“.

Самото предизвикателство се промотира в „Тик-Ток“ по следния начин: „Може би се чудите какво представлява монетата за предизвикателство? Е, това е монета от едно левче, с която се биете.

Предизвикателство е да постигнете значително постижение, като уцелите кокалчето на опонента и го нараните.

Ако му счупите пръст или го нараните по-сериозно, печелите повече точки и брутални награди“, гласи част от детския тренд.

Тийнейджъри изпълняват и други опасни трендове в социалните мрежи. Освен че играят на „кърваво левче“, опитват да запалят дезинфектанти и лубриканти върху масата. Друг много популярен тренд е да влезеш в бебешка люлка. Има случаи на заклещили се тийнейджъри, за които е викана дори пожарната.

През изминалия месец популярен тренд е запалване на антиковид дезинфектант върху чина в училище.

Сред най-опасните е кърваво левче – при него с помощта на кокалчетата си момичета и момчета се опитват да изтласкат левче от масата или чина. Те го правят с голяма сила и при ударите на левчето се получават сериозни наранявания върху ръката.

Набиращ скорост тренд е да бръкнеш с ръка в тоалетната чиния. Някои младежи дори чупят тоалетни чинии в чук, правейки видео и качвайки го в мрежата.

Последното по-мащабно предизвикателство, което има сериозна опасност и е с голяма обществена полемика, бе през есента на миналата година. Както „Телеграф“ пръв писа, децата се предизвикваха да хвърлят предмети по превозните средства през социалните мрежи, а след това си отброяваха точки за попадение.

Успелият да порази предно панорамно стъкло получава най-много. Подрастващите се организират през тайни тийнгрупи във Фейсбук, но използват главно приложение от типа на Viber, което се казва Signal, за да се уговарят къде да нападнат.

Функциите му позволяват свръхмодерно криптиране на информацията, както и директно триене без оставане на последващи следи, което им помага дори при проверка от родител, който има намерение да провери чата на детето, с кого говори и какви ги върши в мрежата.

На практика поверителността не е допълнителна опция, а е принципът, по който работи приложението.

Стрелят по непознати с пистолет с водни топчета
Друго предизвикателство в Тик-Ток приканва деца и младежи да направят видео как стрелят по непознати с пистолет с водни или гел топчета. Зад Океана за опасната тенденция алармираха и властите. Преди броени дни във Фейсбук страницата на полицейското управление на град Пийч Три, Джорджия, е публикуван случай на момче, което е било нападнато от група тийнейджъри на улицата, докато кара колелото си. Детето е било простреляно с въпросните пистолети и е получило наранявания по лицето и корема.

Полицейското управление на Фернандина бийч, Флорида, също предупреждава за опасната тенденция. Те допълват, че много от участниците в предизвикателството стрелят от колите си по случайни минувачи на улицата. „Топчетата са меки, нетоксични и биоразградими, но може да причинят нараняване, ако ударят човек с висока скорост или в чувствителна зона като очите“, обясняват от полицията.

В Тик-Ток видеата се разпространяват като „Предизвикателството на Orbeez“. Наша проверка показа, че въпросните пистолети с водни или гел топчета се продават и на родния пазар и са истински хит в мрежата.

През изминалата година отново от САЩ тръгна тенденцията с магнитните топчета, с които младежите си правеха изкуствени обеци на носа и езика. Това обаче често води до инциденти и поглъщане на магнитите. В резултат на това и у нас няколко деца бяха оперирани по спешност.

Задушават се сами до припадък
Хит в предизвикателствата е и задушаването. Тийнейджъри сами стискат носа и устата си, докато не припаднат. Десетки подобни видеа обикаляха Тик-Ток, докато чуждестранни медии не алармираха за първите смъртни случаи вследствие на предизвикателството.

10-годишно момиче и 12-годишно момче са изгубили живота си заради тази „игра“. На част от клиповете, които все още могат да бъдат видени в интернет, е заснето как младежите буквално падат в безсъзнание в домовете си, в класните стаи и дори по улиците.

При падането те могат да ударят главите си и това да доведе до фаталния край. Оставането на мозъка без кислород също може да има своите фатални последствия.

Малко преди да бъде намерен мъртъв, 12-годишният Джошуа споделил на брат си, че вече успява да задържа дъха си повече от 1 минута, преди да припадне. Родителите му са направили страница в социалните мрежи, в която предупреждават за опасната тенденция.

В Тик-Ток също се появиха видеа с призив към потребителите да не се подлагат на подобни експерименти. Някои от тях са на лекари, които разказват за възможните последствия от предизвикателството.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ