Експерти: Маски трябва да се носят! Още 2,3 седмици сме в сериозна опасност

Коронавирус

Повече от две години медиците и болниците бяха на първа линия в борбата с коронавируса. Със спада в броя на заразените, лечебните заведения започват също да се връщат към нормалния си ритъм на работа. Експертите настояват, че въпреки затихването на пандемията, маски трябва да се носят и в някои случаи на закрито, предава Bulgaria ON AIR.

Най-големият спешен център у нас – „Пирогов“, беше една от болниците, които поемаше най-голям поток от Ковид пациенти.

„Ние постепенно освобождаваме интензивни и Ковид легла, тъй като Ковидът не може да се определи една дата кога свършва. Все още има пациенти в реанимация. В момента около 25 са леглата за Ковид пациенти и 9 са реанимационните, това е в пъти по-малко, при условие, че ние бяхме с 200-215 нормални легла и 70-80 реанимационни“, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Пирогов“ проф. д-р Иван Поромански.

Все пак експертите препоръчват да продължи носенето на маски, където има струпване на хора, освен заради Ковид-19, така и заради грипа, който в момента циркулира в страната.

„Може би и април, още 2-3 седмици ще имаме опасност от грип. До 20 април ще се разбере как циркулират вирусите, но много важно е за Ковид-19 трябва да престане до 20 април неговото дифузно разпространение, т.е. такова, което трудно се подава на контрол, да имаме случаи само в отделни колективи, отделни семейства“, коментира епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

И въпреки че има нов подвариант на Омикрон – той протича в пъти по-леко, отколкото неговият предшественик, казва проф. Кантарджиев. Лошата новина е, че България остава на едно от последните места по ваксинирано население.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ