Патова ситуация! Болници в шах, спряха парите за ковид пътеките – връщат пациенти

Болница

Нови заразени с коронавирус пациенти има, но заплащане на ковид пътеки от Здравната каса за тяхното лечение вече няма. С този парадокс се сблъскаха болниците у нас след края на извънредната епидемична обстановка, която приключи на 31 март. За патовата ситуация алармира пред „Марица“ управителят на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив проф. д-р Петър Петров.

„В 16.30 часа в петък, в последния възможен момент, получих писмо от РЗОК, че тя спира да плаща ковид дейността. Нищо че имаме COVID отделение с пациенти в него. За тези, които вече са приети, е уточнено, че лечението им ще се заплати, но за дошлите след 1 април – не. Ние имаме сключен договор, който от Касата с уведомително писмо и анекс едностранчиво променят и заявяват, че няма да плащат ковид пътеки. Това е огромна несправедливост. Все едно коронавирусът е изчезнал напълно“, коментира проф. Петров.

По думите му, вариантите пред болниците са два. Единият е да не приемат пациенти с ковид инфекция. „Това е икономически ефективен вариант за болницата, защото нещо, за което няма да бъде платено, ще е за наша сметка“, обяснява шефът на бившата Първа градска. Вторият вариант е пациентите да се приемат и лекуват, което ще удари бюджета на общинската болница. „Естествено е, че поставени пред този избор, няма да връщаме болни пациенти“, категоричен е управителят на МБАЛ „Св. Мина“. Болницата ще си търси парите след извършеното лечение на ковид пациенти. „Ако тръгнем да се съдим, ще минат години. Но когато една такава небивалица стане обществено достояние, мисля, че ще се вземат в ръце“, надява се проф. Петров.

За него е абсурдно и оставането в сила на изискването на Регионалната здравна инспекция да поддържат 10 ковид легла, при положение че Здравната каса отменя заплащането за тях. „РЗИ може да реши дали да имаме ковид легла, или не, а не РЗОК“, добавя болничният шеф. Според него от новата ситуация най-потърпевши ще бъдат пациентите.

От НЗОК са дали на 1 април указания за работа на всички районни здравноосигурителни каси и договорни партньори. От тях става ясно, че новоприетите пациенти с ковид вече ще бъдат лекувани при условията и по реда на Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 г. С други думи – като болните от грип или други инфекции, където клиничните пътеки са по-евтини.

На практика това означава, че пациенти с коронавирус вече могат да бъдат приемани само в лечебни заведения, разполагащи с инфекциозно отделение. Не е ясно какво става с болните, които в момента се лекуват в създадените специални COVID звена, които вече се закриват.

С края на извънредната епидемична обстановка Здравната каса спира плащанията и за ПСР тестове на болниците, които нямат сключен договор с НЗОК по реда на НРД, по пакет „Вирусология“ и „Клинична лаборатория и микробиология“.

От 1 април затвориха врати и така наречените ковид зони към ДКЦ-тата, които поемаха извънболничното лечение на пациенти с коронавирус, което още повече засили хаоса сред пациентите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ