РАЗКРИТИЕ: Рашков създал незаконна шпицкоманда в ГДНП, готвят тормоз на неудобни съдии и прокурори

бойко рашков

Скандални разкрития за дейността на Главна дирекция „Национална полиция“ в последните месеци, получи ПИК от източници в службата. Под давлението на вътрешния министър, във фаворизираната от Бойко Рашков дирекция, е създадена същинска шпицкоманда, чиято задача е да оказва неправомерен натиск над неудобни съдии и прокурори.

Работата на полицаите протича в пълна конспиративност, защото по закон ГДНП няма правомощия да осъществява разследващи действия спрямо магистрати. За да прикрият следите си, в ГДНП започнали „разработването“ на близки роднини, членове на семействата и приятели на висши съдии и прокурори, основно от столицата. Така разработките на шпицкомандата на Рашков формално не се водят срещу магистрати, макар именно тяхната професионална ангажираност да е причината за оперативния интерес на ГДНП.

Шпицкомандата в Националната полиция имала за задача да събира всякаква информация срещу съдии и прокурори и техния най-близък кръг, като същата можело да се ползва в две направления.

Ако се установят данни и за най-малкото нарушение, дори от административен характер, то незабавно се пристъпва към сезиране на НАП и други държавни институции. Много по-важна обаче била другата неправомерно събирана информация – такава, която можело да послужи за фабрикуването на компромати, които щели да се изпращат на т.нар. „гражданско сдружение“ БОЕЦ на свързания с Цветан Василев Гошо от Видин. Протестърът, ползван от Рашков на практика като „пощенска кутия“, обратно сезирал МВР и така разработката получавала легална форма на проверка по реда на закона. Заради това, както единствено ПИК разкри, Георги Георгиев се хвалил как има неограничен достъп до сградата на МВР на ул. „Шести септември“ в столицата.

Наред с това, че разработването на магистрати от ГДНП е напълно незаконно, образуваните срещу близки на съдиите и прокурорите проверки, можели да служат за прилагането на специални разузнавателни средства. Формално се подслушват „близки – роднини или приятели“ на магистратите, но „закачено“ се оказват определени съдии и прокурори, които от МВР се готвят да шантажират.

Близки до властта медии основно сайтове, които видимо в последните месеци получават от МВР документи, част от които представляващи следствена тайна, вече започнали и публикации срещу неудобни на Бойко Рашков съдии и държавни обвинител. С неправомерни процесуални действия срещу роднини и приятели на магистратите, както и с очернящи имената статии, министърът с 22 имота на свое име, много се надявал да всее разкол особено в средите на прокурорите. По стар тоталитарен тертип Рашков се надявал, че за да не бъдат тормозени техни близки или да четат за себе си неистини в различни поръчкови медии, прокурори щели да си кооперират с шпицкомандата от ГДНП и да повдигнат обвинения на политически опоненти на настоящите управляващи и икономическите конкуренти на техните спонсори.

Източниците ни в ГДНП са категорични, че службата буквално е превърната в „бухалка“ на МВР на Рашков, който имал силно недоволство от друга ключова структура – ГДБОП. Причината – по голямата част от антимафиотите отказали под натиск да образуват незаконосъобразни разработки. В ГДБОП имали опасения, че ако бъдат принудени да изпълняват „мокрите поръчки“ на политическото ръководство на МВР, не само, че скоро може да се разделят с постовете си, но можело да се окажат в ролята на подсъдими.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ