„Маркет Линкс” категорични: ГЕРБ е първа политическа сила, 10% спад в доверието към кабинета (ТАБЛИЦИ)

герб

Точно година след последните редовни избори за Народно събрание ГЕРБ изпреварва „Продължаваме промяната” като първа политическа сила у нас. Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“.

Ето как изглеждат електоралните нагласи, ако изборите бяха днес:

ГЕРБ получават малко над 22% процента, следвани от „Продължаваме промяната“ с подкрепа от близо 20 на сто. Трета политическа сила е БСП с 11.6%. ДПС и „Възраждане“ имат сходен резултат – 8,2 на сто. При предсрочни избори в парламента влизат още „Демократична България“ и „Има такъв народ“, съответно със 7,6% и 6,7% подкрепа.

Данните показват, че доверието към кабинета спада с 10% в сравнение с януари. Сходна е тенденцията и при доверието в Народното събрание.

Кирил Петков продължава да е най-харесваният политически лидер у нас с 27% одобрение. След него е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов с 21% процента одобрение и 65 на сто неодобрение. Слави Трифонов е предпочитан от 18% от анкетираните, недоверието към него е 64 на сто.

Костадин Костадинов е предпочитам от 16% (неодобрението е 60%), Корнелия Нинова има 15% одобрение (неодобрение 69%), а Христо Иванов е предпочитан от 14% от анкетираните (60% неодобрение). Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ получава доверието от 11 на сто от запитаните (неодобрението е 77%).

Проучването е финансирано и реализирано от „Маркет линкс“ и bTV, проведено сред 1029 пълнолетни лица в периода 22-29 март.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ