Скандал! Демерджиев „бях точен с парите“ си тръгна бързо от MBP – Киро го излъгал, че ще му даде КПКОНПИ

кирил петков 4

Бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, по-известен от есемеса до него с припомнянето „аз бях точен с парите“, никога не се е съгласявал да става зам.-министър на вътрешните работи във ведомството на оскандаления Бойко Рашков.

Кирил Петков е издал заповедта за назначаването на Демерджиев на поста на своя глава, за да го постави пред свършен факт. Пловдивският адвокат, който мина и през властта, обаче не се е поддал на никакви убеждавания и в крайна сметка отказал, защото се е почувствал измамен.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от правителствените среди.

Измамата спрямо Демерджиев идва от най ВИСОКОТО МЯСТО В правителството и е дело също на Кирил Петков. За да напада главния прокурор Иван Гешев, на Демерджиев е обещан постът на шеф на кпконпи или поне на едното от звената след разделянето на комисията, както се заканиха да направят управляващите.

По неизвестни засега причини обаче нито разделянето на т.н. Антикорупционна комисия, нито назначаването на нов шеф на КПКОНПИ се случва.

Не е известно също така дали до датата 22 март някой от правителството или самият вътрешен министър Бойко Рашков е водил предварителни разговори с Демерджиев да влезе в МВР като негов заместник. Самата позиция, с която бившият служебен правосъден министър отказва да заеме този пост, дава по-скоро отрицателен отговор на този въпрос.

„Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни. Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема“, заявява в позицията си за своя отказ да заеме поста самият Демерджиев.

22 март е датата, на която Кирил Петков обяви назначаването му за зам.-министър на вътрешните работи. 10 дни по-късно Демерджиев отказа да заеме поста.

„В последните месеци разговори относно поемането от моя страна на решителна роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост, съм водил нееднократно с представители на Министерския съвет. Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи“, обяснява още Демерджиев, давайки недвусмислено да се разбере, че очевидно не е имал намерение да става заместник на Бойко Рашков.

Според хора от близкото обкръжение на Кирил Петков служебният правосъден министър е настоявал да оглави КПКОНПИ или поне едното от звената му след нейното разделяне. И очевидно е получавал надежди, че това ще се случи, след като наследява Янаки Стоилов, чийто заместник беше като служебен правосъден министър.

Внезапното му назначаване за заместник на Рашков обаче очевидно изненадва и него, защото Демерджиев казва в позицията за отказа си: „На 22.03.2022 година се появи информация, че съм назначен за заместник-министър на вътрешните работи на Република България“.

Явно без той да е дал съгласието си и дори без да знае и се е почувствал измамен от компанията на Просто Киро.

Това потвърди в деня, в който Демерджиев оповести отказа си, и самият Бойко Рашков.

„Колегата Демерджиев обаче там идеята беше малко по-друга – той да поработи малко, да ни помогне в този напрегнат момент сега в министерството, след което идеята беше за нещо различно. И тъй като за момента няма движение за това различното, за което казвам, и затова колегата Демерджиев отказа да встъпи в длъжност“, обясни вътрешният министър на пресконференция на 31 март.

Дори плъзнаха слухове, че Кирил Петков назначава Демерджиев в МВР, защото иска да смени орезиления Бойко Рашков с него, а имотният крал заплашил Просто Кики с компромати и дори не пуснал пловдивския адвокат в сградата на „б септември“. Тъй или иначе, премиерът отмени заповедта за назначаването на Демерджиев 2 дни, след като той оповести отказа си да встъпи в длъжност – на 2 април.

От цялата тази бъркотия около назначаването на Демерджиев за заместник на Рашков и отказа му да заеме поста стават ясни няколко неща.

Първо, че служебният правосъден министър е спазарявал атаките си срещу Иван Гешев срещу апетитен пост, на който ще се чувства и независим от другите власти в държавата, каквато е КПКОНПИ. А не да влезе в правителство, чиито дни дори с днешна дата вече са преброени.

Второ, че въпреки мощните възгласи за разделянето на КПКОНПИ от управляващите, в момента като че ли никой не бърза да го направи. И това изобщо може да не се случи. А идеята най вероятно е била свързана с натиска на властимащите върху Сотир Цацаров да освободи поста, както се опитват да направят сега и с Иван Гешев.

Трето, че независимо дали Антикорупционната комисия ще бъде разделена или не, Просто Киро и компания вече са си нагласили свои хора за челните позиции в нея.

При всички случаи Демерджиев е подведен да води обречената война с Гешев и в крайна сметка е измамен от харвардските аферисти във властта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ