Парламентът се тресе: Мнозинството мести заседанието, страхува се от директен дебат с Гешев

Парламент

Мнозинството премести заседанието на Правната комисия за закриване на Спецправосъдието за идния вторник, за да не може главния прокурор да присъства, съобщава ПИК.

Народните представители от 47-ото Народно събрание, които са се договорили да закрият специализираните съдилища и прокуратура, се опитват да заглушат аргументите на главния прокурор Иван Гешев в дебата за промените на Закона за съдебната власт.

Обсъждането на второ четене на законопроекта, който предвижда елиминирането на спецорганите трябваше да се състои днес – 7 април 2022 г. Оказва се обаче, че в следобедните часове в сряда народните представители набързо и без публично да оповестят причините са пренасрочиЛИ заседанието.

Любопитна е датата, за която то е отложено. А именно – 12 април (вторник). Във вторниците обикновено Народното събрание няма пленарни заседания, нито такива на комисиите. Много рядко се е случвало ресорната комисия по правни въпроси да се събира преди деня сряда. Случайно или не, но точно в този ден – 12 април – е насрочено и заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет за обсъждане по същество на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор, на което той без никакво съмнение ще присъства, най-малкото за да упражни правото си на защита.

Така на практика депутатите блокират възможността на главния прокурор да отиде лично и на обсъждането в парламента, за да опонира на закриването на специализираното правосъдие.

Явно за народните представители споменът от заседанието по първо четене на промените със съдебния закон от 16 март т.г., по време на което Иван Гешев отиде лично и буквално разби с правни аргументи тезите им относно ползите от закриването на Спецправосъдието, още е пресен. Главният прокурор ясно показа на мнозинството от анонимни депутати от Четворната коалиция – какви ще бъдат негативните ефекти от едно политическо решение спрямо съдебната власт, от което полза ще извлекат само обвиняемите и подсъдимите в тези органи, но не и гражданите.

Страх тресе Нарадоното събрание, че Гешев отново може да направи подробен анализ на плануваните промени и даде на депутатите да разберат, че от действията им ще последва хаос с преназначаването на магистрати и служители, бум на организираната престъпност, стартиране на съдебните процеси отначало, а при някои от тях и изтичане на давност и още поредица проблеми, вместо решения. Още тогава радетелите за закриването на спецорганите демонстрираха пълното си неуважение към аргументите на Гешев, само защото те се различават от техните политически цели. Показаха недвусмислено и, че не желаят да му дават думата, за да не излезе наяве истината за необмислените им промени, които повече приличат на лобизъм в полза на определени бизнесмени и олигарси с проблеми с правосъдието, отколкото на полезно за обществото законодателство.

Това е втори знак, че мнозинството се страхува от директен дебат с Гешев. Преди близо месец, главният прокурор изпрати официални покани за публична дискусия до съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и неговата бивша секретарка – сега министър на правосъдието Надежда Йорданова. И двамата обаче се скриха и отказаха да се срещнат очи в очи с Гешев пред медиите.

Като се има предвид и, че заседанията на Комисията през цялото време се излъчват онлайн, то донякъде е разбираемо притеснението на народните представители да не бъдат унижени публично в правния спор с главния прокурор за втори път. Подобни опасения обаче не бива да бъдат за сметка на прозрачния, плуралистичен и всеобхватен дебат, при който е абсолютно недопустимо с евтини номера да се заглушават гласовете на разума.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ