Украинци цакат хотелите: Местят се в по-скъпи с екстри, държавата плаща

Хотели Черноморие

Част от украинските бежанци безразборно напускат хотелите с по-ниска категория и отиват в по-луксозните места за настаняване. Това заяви управител на двузвезден хотел в курортния комплекс Златни пясъци.

Казус
„В момента от това да приютим хората, които бягат от война, се получава конкурентната среда, която не е такава, каквато би трябвало да бъде. Често украински граждани, настанени абсолютно безплатно в двузвезден хотел, се самонастаняват в по-висока категория, тъй като колегите отвориха на първа линия 4- и 5-звездни хотели. Ако са решили да го направят, никой не може да ги спре. Да, от една страна те не са затворници и никой не може да ги задържи в един хотел, но от друга страна – това нещо е напълно нерегулирано от институциите в България, както и от бранша. Получава се нелоялна конкуренция, но за разлика от туристическия сезон тук тя е напълно неконтролируема, тъй като украинските гражданин са напълно безплатно настанени, както при нас, така и в 5-звезден хотел“, коментира хотелиерът.

Той и колегите му очакват решение от държавата, ако има някакъв начин украинските бежанци, които са настанени в хотел или къща за гости, да се ограничават и да не се местят безразборно в други хотели.

Над 130 са хотелите, подслонили бягащи от войната в Украйна, които до момента са подали заявления за подпомагане от държавата. Средствата ще бъдат преведени по сметките на хотелиерите до 15 април. Според подадените от тях до момента заявления и фактури до средата на месеца ще бъдат изплатени общо над 6 милиона лева. На този етап не се предвижда увеличение на парите за нощувка на човек бежанец от Украйна, която е 40 лева на ден.

Трик
В същото време собственик на къща за гости в гр. Мартен, на около 10 км от Русе, където нощувката по принцип струва 10 лв. на вечер, е решил да се добере до обещаните от правителството по 40 лв. на ден. Там са били настанени 9 души от Украйна – двама инвалиди и пет деца. В стаите не е било топло, храната – оскъдна. Екип на „Каритас“ – Русе, е извел хората и ги е настанил в общински център.

За този случай адвокат Николай Колев, доцент в Нов български университет, обясни, че българите са добронамерени, но има и такива случаи и собственикът може да бъде санкциониран. „Има държавни органи, които осъществяват контрол. Това не е само съответната община или структурите на Държавната агенция за закрила на бежанците, Министерство на туризма и неговите органи. Така или иначе тази ситуация, която възникна в България и не само, въобще в цяла Европа, ни завари неподготвени не само нас, но и Европейския съюз“, каза адвокат Колев, цитиран от БНР.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ